Färsk pasta med tomatsås & ost

Uppdaterad 2017-07-31 | Publicerad 2012-07-23

Tagliatelle con salsa di pomodoro

En riktigt snabb rätt som på två blinkningar står på ditt matbord.

– Den är dessutom riktigt nytt­ig, för kokt mat är något av det nyttigaste man kan äta, säger Paolo.

Ingredienser för fyra portioner:

Gör så här:

1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg försiktigt ner tomaterna. Låt vattnet koka upp på nytt och stick en vass knivspets i en av tomaterna. När skalet börjar rulla upp sig, häll av vattnet i ett durkslag, spola snabbt av med kallt vatten och låt rinna av. Skala och halvera tomaterna. Gröp ur kärnorna med en sked och skär fruktköttet i bitar.

2. Värm upp olivoljan i en kastrull, lägg i vitlöksklyftorna och låt dem fräsa varsamt i oljan, utan att de får färg, 2–3 minuter. Tillsätt tomatbitar, basilikastjälkar, salt, peppar och socker. Låt såsen koka i 15–20 minuter på svag värme utan lock. Rör ner basilikabladen och smöret när ett par minuter av koktiden återstår. Ta upp och kasta vitlöksklyftor och basilikastjälkar.

3. Koka pastan i lättsaltat vatten och låt rinna av i ett durkslag.

4. Lägg upp pastan i djupa tallrikar, skeda tomatsåsen över och garnera med basilika.

5. Servera tillsammans med den färskrivna parmesanosten.

Varje dag hela sommaren tipsar ex-boxaren och kokboks­författaren Paolo Roberto om middagsmat för hela familjen.

Smakerna är italienska och mål­tiderna lättlagade och nyttiga.

Många av rätterna tar bara ­30 minuter att tillaga.

Smaklig måltid!

Paolo Roberto