Uppgifter: EU hotar Ungern – kommer sabotera landets ekonomi

Ungern öppnar för att säga ja – vill ha veto

Publicerad 2024-01-29

EU kommer att sabba Ungerns ekonomi om landet inte går med på ett nytt stödpaket till Ukraina.

Det framgår av hemliga dokument som Financial Times tagit del av.

– Insatserna är höga. Det är utpressning, säger en EU-diplomat till tidningen.

EU har föreslagit ett nytt ekonomiskt stödpaket på 50 miljarder euro till Ukraina de kommande fyra åren. Förslaget har hittills blockerats av Ungern.

Men nu verkar unionens tålamod med landet vara slut. I hemliga dokument hotar man med att sabotera Ungerns ekonomi om landet inte accepterar det nya stödpaketet senast under mötet den första februari, rapporterar Financial Times.

I dokumentet har man dragit upp en strategi där man beskriver hur man ska rikta sig mot Ungerns ekonomiska svagheter, som väldigt hög inflation och statsskuld.

Planen är att skada landets valuta och sänka förtroendet hos investerare för att skada jobb och tillväxt – om Ungern inte ger vika.

I planen ingår att andra ledare i unionen ska förespråka att kapa allt EU-finansierat stöd till landet med syftet att skrämma upp marknaderna. Utan stödet räknar man med att investerare blir mindre intresserade av att satsa på landet, enligt Financial Times.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

”Dags att rätta sig i ledet”

Enligt tre EU-diplomater står ”många” länder bakom planen. En av dem kallar den rakt ut för utpressning.

– Vad för union har vi som tillåter sånt här beteende, säger en annan av dem, och syftade på Ungerns block av stödpaketet.

Mujtaba Rahman, chef för konsultbyrån Eurasia Group, kommenterar det läckta dokumentet.

– Det här är Europa som säger till Viktor Orbán att nu är det nog, det är dags att rätta in sig i ledet. Du må ha en pistol, men vi har bazookan, säger han till tidningen.

Ungerns EU-minister János Bóka säger till Financial Times att man från ungerskt håll inte känner till det ekonomiska hotet, men slår fast att landet inte ger efter för ”påtryckningar”.

– Ungern slår inte fast någon koppling mellan stöd för Ukraina och och tillgång till EU-stöd, och tar avstånd från andra parter som gör så. Ungern har och kommer att delta konstruktivt i förhandlingarna.

Samtidigt öppnar landet nu för att stödja stödpaketet om man får ett årligt veto för utbetalningarna. Något som flera EU-länder dock redan motsatt sig.

EU har inte kommenterat uppgifterna. En talesperson säger till Financial Times att man inte kommenterar läckor.

Viktor Orbán.