Chockhöjningen på LSS-boendet: 146 procent

Publicerad 2024-03-15

Sedan 2017 har Per-Olow Bengtssons son haft samma hyra på sitt LSS-boende i Nacka kommun.

Men nu ska den höjas – med 146 procent.

– Det är en extrem höjning, jag har nog aldrig sett något liknande, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Per-Olows son är 36 år gammal och lever med en funktionsnedsättning. Det gör att han inte kan bo i en vanlig bostad. I sju år har han bott på ett LSS-boende i Nacka kommun. På den adressen har han också haft samma hyra i alla år – 3 061 kronor i månaden. Men i januari damp ett brev från kommunen ner på dörrmattan.

”Hyran på din bostad har bestämts till 7 548 kronor.”

Per-Olow Bengtsson.

Den nya hyran innebär alltså en höjning på 4 480 kronor, eller 146 procent.

Sonen har ingen egen inkomst, utan endast sjukersättning. Hyreshöjningen kom som en chock för pappan.

– Det är för jäkligt. Att man höjer så mycket på en gång. Jag hade inte protesterat så mycket om man hade höjt lite i taget. Men det här är väldigt konstigt, säger han.

I ett brev till kommunen skriver han att hyreshöjningen ”visar på total likgiltighet för personer med funktionshinder”.

 Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström.

Carl-Johan Bergström är förhandlingschef på Hyresgästföreningen. Han har aldrig stött på en sådan hög höjning.

– Man har sett höjningar på runt 80 procent när en hel byggnad har renoverats, och det är ju tufft. Men 140 procent är ju extremt, säger han till Aftonbladet.

Men Per-Olows sons lägenhet har sett likadan ut sedan han flyttade in. I stället motiverar kommunen höjningen med att

bruksvärdesnivånEn lägenhets bruksvärde är det praktiska värde den har ur hyresgästens synvinkel. Faktorer som avgör är bland annat; storlek, grad av modernitet och planlösning. är för låg.

– Och tittar man på relationen till andra hyror i Stockholm är den väldigt låg, säger Josefin Briland, gruppchef på bostadsförvaltning vid Nacka kommun.

Hon hänvisar också till ett nytt kommunalt bostadstillägg som infördes i Nacka 2022. KBF-tillägget, som det kallas, finns för att bistå personer med funktionsnedsättningar.

– Blir man beviljad KBF-tillägget är det en faktiskt hyreshöjning på 955 kronor för hyresgästen, om man har en hyra på 7 548.

För alla kommunala boenden i Nacka går pengarna från hyran till kommunen, som i sin tur betalar hyresvärden.

Men när det kommer till just de boendegrupper som har rätt till vissa bidrag, till exempel LSS, anar Hyresgästföreningen ugglor i mossen.

– Med LSS-boenden kan hyresgästen ibland vara svagare, och vi har en känsla av att man passar på och försöker höja hyran, säger Carl-Johan Bergström.

– Det är som att de tänker; ”vi kan lägga oss så här högt för de kommer ändå få bostadsbidrag”. De maxar helt enkelt hyran för att få mer pengar, säger Carl-Johan Bergström.

Det dementerar dock kommunen. Enligt dem har hela bostadsbeståndets hyror setts över. Vissa av dessa har förhandlats med Hyresgästföreningen och sedan använts som ramverk.

”Kommunen har ingen avsikt att gå med vinst på bostäderna genom att maxa hyresnivåerna. Vi vill ha hyror som ligger på rätt bruksvärdesnivå”, skriver man i ett mejl.

Hyran har inte höjts tidigare på grund av en eftersläpning på kommunen, enligt dem.

– Och det är vi ledsna för och arbetar för att få ordning på. Men vi följer processen som vi ska, säger Josefin Briland.

Men Carl-Johan Bergström på Hyresgästföreningen säger att det är den största höjningen han någonsin sett?

– Det handlar om vad det ska sättas i relation till. 3 061 för 53 kvm, det är vad man utgår ifrån.

Preliminärt ser det ut som att Per-Olows son kommer bo kvar i lägenheten. Men han är besviken på kommunen och kommer ta saken vidare.

– Jag skickade ett brev och besvarade att vi inte accepterat hyreshöjningen. Bollen ligger hos dem nu, säger han.