Attackerades av hajar på jorden runt-resa – två gånger

Publicerad 2023-09-07

Två ryssar och en fransman på en katamaran attackerades under natten av flera hajar utanför Australiens kust.

Det var den andra hajattacken mot båten sedan i måndags.

En jorden runt-resa till havs fick ett olyckligt slut när båten – en katamaran gjord till viss del av gummi – i måndags befann sig i höjd med korallrevet utanför australiska kusten.

Två ryska och en fransk medborgare befann sig på katamaranen när den attackerades av flera hajar, rapporterar lokalsajten Star1019.

I attacken skadades katamaranens bakre del på vänster sida, vilket gjorde att båten till viss del sänktes ned i havet, men klarade sig från att sjunka.

Men sent på onsdagskvällen attackerades båten igen, även denna gång av flera hajar som skadade skrovet på höger sida.

Klockan 01.30 sände besättningsmännen ett nödanrop till den australiska motsvarigheten till kustbevakningen, AMSA, då båten hade börjat sjunka.

Den befann sig då cirka 800 kilometer sydöst om Carins.

Ett räddningsfartyg skickades till platsen och samtliga tre besättningsmän kunde räddas. De klarade sig alla utan fysiska skador.

Seglade jorden runt

De två ryska medborgarna började sin jorden runt-resa på den nio meter långa katamaranen i Sankt Petersburg i Ryssland i juli 2021.

Under färden från ögruppen Vanuatu i södra Stilla havet till Cairns i nordöstra Australien – där hajattackerna skedde – hade de även med sig fransmannen som ”tillfällig besättningsman”.

De lämnade ögruppen den 28 augusti och var beräknade att anlända i Cairns den 11 september.