Nya uppgifter: Tredje röst hörs i videon efter dådet

Uppdaterad 2023-08-29 | Publicerad 2023-08-28

I maj dömdes Garcia Blom, 23, till livstids fängelse för mord på sin mamma och försök till mord på hennes man. Hans medåtalade bror friades.

Fallet prövas nu i hovrätten – och åklagaren presenterade under sin sakframställning nya uppgifter. En röst från en tredje person hörs i videon som bröderna livesände efter dådet.

– Vad det har för betydelse i det stora sammanhanget återkommer vi till i slutpläderingen, säger Hediye Kurt.

Den 30 juli förra året blev den 38-åriga fembarnsmamman Nadja Blom och hennes man 43-årige Filip ”Lolo” Kwiek påkörda på en gångbana på Hisingen i Göteborg. Nadja Blom dog nästan omedelbart, medan hennes man skadades svårt. Bakom ratten satt Nadja Bloms äldste son Garcia Blom och bredvid honom hans då 17-årige lillebror.

Åklagaren Hediye Kurt har från start beskrivit motivet som hedersrelaterat. Nadja Blom hade lämnat sönernas far och träffat en ny partner, som hon även hade gift sig med enligt romsk sed.

Detta accepterades varken av den före detta maken eller av hans släkt, som förutom att öppet förmedla hot i sociala medier krävde att Filip ”Lolo” Kwieks pappa skulle betala drygt 500 000 kronor för att hans son, i deras ögon, hade tagit någon annans fru.

Lolo Kwiek, 43, lever på hemlig ort efter att han och Nadja Blom, då 38, blev påkörda i juli förra året på Hisingen i Göteborg. 

”De låg livlösa på gatan när jag var klar”

Efter det brutala bildådet gjorde sönerna en livesändning på sociala medier där Garcia Blom tar på sig gärningen och bland annat säger ”de låg livlösa på gatan när jag var klar med dem” och ”vem tror ni att ni är när ni lekte med [namnet på brödernas pappa]:s pojkar”. Efter den senare kommentaren hörs ett skratt i bakgrunden, ett skratt som inte tillhör någon av bröderna, som sitter i bilen som just har använts som mordvapen. 

Nationellt forensiskt centrum skriver i ett utlåtande att deras undersökning, som blev klar först förra veckan, ”talar för att det sammantaget förekommer tre röster i inspelningen under bilfärden, varav två via direkt-tal och en via uppspelning på annan enhet”.

Undersökningen skedde på uppdrag av åklagaren Heydie Kurt. Hon och kollegan Kristin Stjernrup lade redan i tingsrätten fram att en tredje person pratar i videon. Såväl Garcia Blom som hans lillebror hävdade dock bestämt att det endast var de två som hördes.

Garcia Blom dömdes till livstids fängelse.

Åklagaren: Känner oss bakbundna

– Mot bakgrund av vad de har sagt under tingsrättsförhandlingen ville vi klarlägga detta. Det är ett forensiskt uppslag – så det är ingen fullständig analys – som har kommit fram till att det talar för att det är tre mansröster som hörs. Och vi ifrågasätter inte den slutsatsen.

I din och din kollegas överklagan till hovrätten står det ”i detta fall finns inget annat motiv än hedersmotiv till gärningen”. Stärker den nya uppgiften er tes om att mordet på Nadja Blom och mordförsöket på Filip Kwiek var hedersrelaterat?

– Vi anser att vi har bevisat detta, så vi får se hur hovrätten bedömer den bevisningen. 

Den tredje personen som hörs i videon, är han av intresse för er? Är det någon ni kan tänka er att åtala och vad är han i så fall misstänkt för? 

– Vi vet inte vem det är, så det är nästa steg.

Kommer ni att försöka identifiera vem det är?

– Det är bara de tilltalade som vet och de har sagt att det bara är de två som hörs. Vi känner oss ganska bakbundna. 

Hovrättsförhandlingarna i Göteborg fortsätter under tisdagen.

Följ ämnen i artikeln