Ny svensk gripen i Bosnien – hittades i skog efter panikdrag

Publicerad 2023-11-01

Männen greps tidigt under onsdagen.

Ytterligare två personer har gripits efter gängmordet i Sarajevo.

En av dem är en svensk medborgare, enligt bosnisk polis.

Efter en miss kunde de spåras och omringas i en skog.

Bilder från Sarajevo visar hur två bussar med blåljus stannar utanför polishuset.

Dörrarna öppnas och två män släpas ut av maskerad polis.

Båda greps tidigt i morse misstänkta för inblandning i mordet på en 30-årig svensk man som sköts till döds utanför ett bostadshus på tisdagseftermiddagen, uppger bosnisk polis på en pressträff. Den döda 30-åringen hade kopplingar till Rawa Majid.

Lokala medier har pekat ut två män i 20-årsåldern som tidigare dömts för brott i Sverige.

En av dem kopplas till ett kriminellt nätverk och satt för ett par år sedan häktad misstänkt för medhjälp till mordförsök efter en skjutning i södra Stockholm. Han har också dömts för narkotikabrott.

Polisen misstänker att de två männen var skyttarna, enligt källor till bosniska ATVBL.

Sedan tidigare har även en 25-årig svensk man gripits. Enligt Aftonbladets uppgifter är han Ismael Abdos kringresande ”hitman”.

Det svenska mordkommandot ska ha haft två flyktbilar redo vid dådet för att kunna förvirra polisen, enligt tidningen Avaz. Några vapen har inte hittats.

Fick panik efter gripandet

En nyckel till gripandet är, enligt Avaz, att männen fångades på en övervakningskamera utan maskering. Informationen skickades sedan snabbt till alla polisstationer runt om i Bosnien.

När den 25-årige svensken greps ska de två andra gärningsmännen ha drabbats av ”panik”, enligt tidningen.

De försökte då ta den vita hyrbilen till Sarajevos flygplats och lämna landet innan de omringades av bosnisk polis. Männen ska då ha försökt fly ut i skogen och gripits.

Sedan tidigare har en svensk 25-årig man gripits.

Nära samarbete med Sverige

En stor utredning har nu dragits i gång för att lösa mordet.

Enligt presstalespersonen Mersiha Novalic har man ett nära samarbete med svensk polis och Europol. Men även den bosniska säkerhetspolisen har kopplats in.

Den mördade 30-åringen hyrde en lägenhet i området där han blev skjuten, enligt polisen.

Enligt Aftonbladets uppgifter var han kopplad till Foxtrotnätverket och lojal med Rawa Majid som har en pågående konflikt med Majids tidigare högra hand, Ismail Abdo.

Sedan augusti har flera skjutningar och våldsdåd med koppling till den interna striden inom Foxtrot inträffat. I september utfördes också ett dåd mot den nu mördade mannen och hans vänner i Turkiet, där han tidigare befann sig. Männen var på ett kafé i Turkiet när några personer öppnade eld mot dem, enligt Aftonbladets uppgifter.

Följ ämnen i artikeln