Tiotusentals utsatta för porrbluffarna

TT TT

Publicerad 2018-11-01

Tiotusentals personer över hela världen har fått urpressningsmejl där avsändaren hotar att hänga ut dem som porrsurfare om de inte betalar en summa. Arkivbild.

Inte bara svenskar har fått utpressningsmejl där avsändaren hotar att hänga ut dem som porrsurfare.

Tiotusentals personer över hela världen har fått bluffmejlen, visar en analys.

De senaste månaderna har mängder av svenskar fått mejl där det påstås att de har filmats när de porrsurfat. Avsändaren har hotat med att skicka de påstådda filmerna till mottagarens bekanta om inte en summa betalas. Polisen har uppmanat dem som har fått mejlen att inte betala.

It-företaget Cisco Talos har analyserat två utpressningskampanjer som fortfarande pågår. En som inleddes den 30 augusti och en som började den 5 oktober.

Utpressarna har använt mejladresser och lösenord som blivit offentliga vid andra större dataintrång och sedan skickat mejlen. De har varit skrivna på flera olika språk, bland annat engelska, tyska, franska och svenska.

Enligt Cisco skickades det drygt 233 000 utpressningsmejl till nästan 16 000 unika mejladresser mellan den 30 augusti och den 26 oktober. Mejlen skickades från 137 606 unika IP-adresser. Drygt 40 procent av mejlen har skickats från Vietnamn, Ryssland och Indien.

Utpressarna har krävt att mellan 1 000 och 7 000 amerikanska dollar ska betalas till en bitcoinplånbok. Enligt Ciscos analys har plånböcker som kopplas till utpressningsmejlen en behållning på omkring 146 000 dollar, motsvarande drygt 1,3 miljoner svenska kronor. Men en del av plånböckerna har även använts vid andra spamattacker.