Batteriet i fickan började brinna

Publicerad 2016-06-19

Frode Økland, 57 år, hade en dålig dag på jobbet i tisdags.

När han kom till arbetet började det plötsligt spruta gnistor ur byxfickorna.

– Det var som om någon tände fyrverkerier i min ficka, säger han till VG.

Det var vid sju-tiden på morgonen som Frode kom till jobbet, ett nytt skolbygge i Heggedal i Norge, där han arbetar som projektledare.

I fickan hade han ett laddningsbart batteri, och sina nycklar.

Plötsligt sprutade gnistor genom ur byxfickorna.

– Det var som om någon tände fyrverkerier i min ficka. Det var explosivt. Efter bara ett par sekunder var batteriet helt utbränt, säger han till VG.

– Jag är glad att det inte hände en halvtimme tidigare när jag satt i bilen och körde på E18.

Bildade vattenkedja

Hans kollegor kom snabbt till undsättning.

– Elektrikern Bjørn Audun Jokerud gjorde en hjältemodig insats för att kyla skadan. Det gjorde att det ”bara” blev andra gradens brännskador och jag slipper transplantera hud.

Kollegorna bildade en kedja där de skickade vatten och flaskor fram och tillbaka för att kunna kyla brännskadan fram till dess att ambulans kom till platsen.

Trots vännernas hjälp blev hela låret och delar av underbenet illa brända av det brinnande batteriet. Även handen fick sitt när han försökte få upp batteriet ur byxorna.

Frode själv tror att batteriet kortslöts av sina nycklar som han hade i samma ficka. Nu vill Frode varna andra.

”Har förmodligen kortslutits”

Batteriet köpte han på TV-Boden i Strömstad för ett halvår sedan.

Butikschef Johannes Hjalmarsson vill inte kommentera händelsen ytterligare när Aftonbladet når honom, utan hänvisar till VG:s artikel. Till tidningen säger han att det förmodligen är så som Frode säger, att batteriet kortslutits.

– Det händer när pluspolen kommer i kontakt med minuspolen, säger han.

I detta fallet var det ett 18650-batteri som började brinna.

Batteriet, ett kraftfullt litium-batteri, har en liten silverring som pluspol, medan resten av batteriet är minus. Men för batterier vid god kvalitet är risken låg att det börjar brinna, även om det kortsluts.

Johannes Hjalmarsson säger till VG att TV-Boden endast säljer kvalitetsbatterier, och olyckan inte skulle ha inträffat om batteriet lagrats på rätt sätt. Han säger att man aldrig ska gå med batterier lösa i byxorna eller veskan, speciellt om man har metallföremål på samma ställe.

Frode Økland har varit på sjukhuset i snart en vecka. Han mår under omständigheterna bra.