”Hemliga dyk gjorda på Estonias vrak”

Publicerad 2014-09-22

Föremål kan ha plundrats från Estonia.

Mellan 30 och 50 olagliga dyk ska enligt uppgift ha utförts på vraket.

– Jag har pratat med två personer som har dykt på Estonia, säger författaren och dykaren Anders Jallai.

Den 28 september är det 20 år sedan Estonia förliste. Året efter katastrofen enades regeringarna i Sverige, Finland och Estland om att utlysa gravfrid på platsen och göra det olagligt att dyka i området.

Många har varit kritiska till beslutet eftersom den också omöjliggör vidare granskningar av vraket för att klarlägga de många oklarheter som fortfarande råder kring förlisningen.

Dyk och plundring

Enligt flera personer med insyn i dykvärlden som Aftonbladet har talat med, har gravfriden brutits minst ett 30-tal gånger.

Dykare från flera länder har varit nere vid vraket och det finns även uppgifter som att plundring har skett.

– Jag har pratat med två dykare i Sverige som säger att de har varit där nere, säger Anders Jallai som själv gör avancerade dykningar på stora djup.

– De berättade att det även är lätt att ta sig in i fartygen genom exempelvis öppna dörrar och krossade fönster.

Enligt Anders Jallai ska det även ha förts upp föremål från Estonia.

Så sent som i somras ska ett ryskt fartyg ha legat för ankar på platsen i flera timmar.

– Med största sannolikhet dök de på platsen. De finska myndigheterna har 20 distans ut dit och om de inte ligger i konstant beredskapsläge tar det flera timmar för dem att komma ut.

Teknik underlättar

När lagen om gravfrid infördes ansågs det näst intill omöjligt för sportdykare att ta sig ner till Estonia som ligger på drygt 80 meters djup. Men på 20 år har tekniken och säkerheten gjort enorma framsteg. I dag är det rutin för rätt utbildade dykare att ta sig ner till 100 meters djup.

– Med modern utrustning är det inte några som helst problem att lokalisera Estonia. Ett dykteam som använder en vanlig ribbåt blir dessutom i det närmaste osynliga på radarn, säger Anders Jallai.

De personer han varit i kontakt med säger att föremål ska ha plockats från Estonia.

– Tyvärr är det inte alla som har samma känsla för vraket som vi har, jag har varit med och dykt vid andra vrak och själv sett hur folk plockar upp tillhörigheter från offren.

Internationellt vatten

Marcus Runesson, dykinstruktör som regelbundet gör dyk till 100 meters djup, säger att det i dag är mycket enkelt att ta sig ner till Estonia.

– Själva dyket skulle kosta mig mellan 150 och 200 kronor, sedan tillkommer förstås kostnader för transporten ut till platsen.

Estonia ligger på internationellt vatten, vilket gör det svårt att lagföra personer som gör sig skyldiga till brott mot gravfriden om båtarna utgår från exempelvis Tyskland eller Ryssland.

Marcus Runeson och Anders Jallai var på måndagen två av de inbjudna att tala hos Estoniagruppen i riksdagen, där flera medlemmar anser att vraket skulle dokumenteras med modern teknik.

– Med hjälp av hd-kameror och moderna ledlampor på 500 watt skulle det vara relativt enkelt att dokumentera hela skrovet, min bedömning är att arbetet skulle vara utfört på mindre än två veckor, säger Marcus Runeson.

Kent Härstedt, riksdagsledamot, och överlevare från Estonia anser att verkligheten har sprungit ifrån lagstiftningen kring Estonia. Han anser att en modern dokumentation borde genomföras.

– Jag är absolut inte konspiratorisk, men i fallet Estonia har flera sanningar visat sig inte stämma.