De är ebolans offer

Publicerad 2014-10-18

Olivet Buck, 59, blev den tredje läkaren i Sierra Leone som dog i kampen mot ebola.

Världshälsoorganisationen, WHO, vägrade flyga ut henne till Hamburg för vård:

- De som fattade det beslutet måste stå till svars, säger hennes bror Albert.

I dag kan Aftonbladet visa bilder på 14 av ebolans offer. Hälften av dem var sjukvårdare i Sierra Leone, Liberia och Nigeria som dog för att rädda andra.

En av de döda sjukvårdshjältarna var trebarnsmamman och läkaren Olivet Buck, medborgare i Sierra Leone. Hon blev smittad när hon behandlade ebolasjuka i landets huvudstad Freetown.

När provsvaret visade att hon var ebolasjuk den 9 september drogs en kampanj igång för att hon skulle sändas till Europa för vård. Enligt Liberias president Ellen Johnson Sirleaf var ett sjukhus i Hamburg berett att ta emot henne.

Vägrade låta henne lämna

Men Världshälsoorganisationen, WHO, vägrade att låta henne lämna Sierra Leone och ville inte heller bekosta hennes resa dit. Söndagen den 14 september dog Buck:

- Sjukhuset i Hamburg var redo att ta emot henne i torsdags. När jag pratade med henne i fredags var hon vid gott mod, även om hon var svag, berättar hennes bror Albert för brittiska The Guardian.

Olivets bror Albert arbetar som läkare i Storbritannien och är svåger till The Guardians reporter Joseph Harker, som i en artikel om Olivet Buck går till hård attack mot WHO. Harker konstaterar att WHO sade att Buck skulle få "bästa möjliga vård" i Sierra Leone. Ett uttalande som enligt Harker inte betyder någonting i den överbefolkade del av huvudstaden Freetown där Olivet Buck arbetade under dåliga sanitära förhållanden.

”Tar lika stora risker”

Flera utländska hjälparbetare som blivit ebolasmittade har flugits ut från de drabbade länderna, medan inte en enda av de lokala sjukvårdarna har evakuerats utomlands för vård innan de dog, skriver Harker i mitten av september. Redan då hade 144 lokala sjukvårdare dött i Västafrika.

”WHOs beslut gör att det ser ut att finnas en skillnad mellan västerländska hjälparbetare, som helt korrekt får livräddande behandling, och hjälparbetarna från de berörda länderna som tar lika stora risker, är lika hjältemodiga och tar lika stora risker”, skriver Joseph Harker.

Sedan dess har en FN-anställd från Sudan som ebolasmittades i Västafrika flugits till Tyskland för vård. Han dog i måndags.

Olivet Bucks bror Albert säger:

– Jag kommer aldrig att sluta gråta över vår förlust. Olivet var verkligen en enastående person. Hon dog för att hon inte ville överge de som behövde hennes hjälp.

Följ ämnen i artikeln