LO-basen vill inte ha något extraval i mars

Publicerad 2014-12-16

Karl-Petter Thorwaldsson

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO, vill att extravalet i mars ställs in.

Annars hotas svensk ekonomi och jobb, befarar han.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att det bästa för Sverige och svensk ekonomi vore om det gick att hitta en lösning och på så sätt undvika extravalet.

– Men jag är väldigt pessimistisk, det är så otroligt fastlåst mellan partierna. När Stefan Löfven bjöd in till samtal uttalade de sig redan innan mötet om att det inte ville kompromissa. Då är det svårt att uppnå något, säger han.

Alla måste vara öppna för samarbeten

Inför det kommande valet måste alla partier vara mer öppna för samarbeten, menar han.

– Nu går vi till det här extravalet och det gäller för alla partier att fundera över hur man ska hitta en lösning på situationen.

– Extravalet är det nog ingen i Sverige som vill ha eller önskar. Men nu finns det ingen majoritet i riksdagen och då är det svårt.

"Sverige styrs av extremistparti"

– Det vore bra för vår ekonomi om vi fick en riksdag som gick att styra. Sverige styrs idag indirekt av ett litet ganska extremistiskt parti, vars företrädare säger att judar inte är svenska. Så kan vi fan inte ha det, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

I valet den 22 mars tror LO-basen att Socialdemokraterna har stora chanser att gå framåt och att han utgår från att de borgerliga står fast vid sina ord om att släppa fram en rödgrön regering om de blir större än Alliansen.

– Men det kanske inte blir en så stor seger att det blir en majoritet. Då blir det en problematisk situation igen.