Gratinerad torskfilé med gott ört- och brödtäcke

Publicerad 2012-06-27

Merluzzo gratinato con erbe e pane grattugiato

Fisk med ört- och brödtäcke på toppen knockar alla färdiglagade fiskpinnar redan i första ronden.

Att gratinera fisk tar inte lång tid att göra själv. Så det finns ingen anledning att köpa färdiglagade. De hemgjorda är både godare och nyttigare.

Ingredienser till fyra personer

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Dela vitlöken och peta bort

”hjärtat” inuti klyftorna med en

liten kniv.

3. Häll ströbrödet i en skål och tillsätt vitlök, kryddor och nötter. Häll i olivolja och rör om till en välblandad smet.

4. Salta och peppra på torskfiléernas båda sidor och lägg dem i en stor smord ugnsform, fördela sedan örtröran på filéerna och droppa över lite olivolja. Ställ in formen mitt i ugnen, i cirka 20

minuter.

5. Servera fisken med pressad potatis eller med potatismos.

Pressad potatis:

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av.  Pressa potatisen

genom en potatispress direkt ner i en bunke. Vid servering strö över lite flingsalt. 

Potatismos: Koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och ånga av. Ljumma 2 dl mjölk och pressa

sedan potatisen genom en potatispress. Vispa moset luftigt med en

elvisp eller med en vanlig visp.

Servera fisken med potatisen och med en fräsch sallad till.

Varje dag hela sommaren tipsar ex-boxaren och kokboks­författaren Paolo Roberto om middagsmat för hela familjen.

Smakerna är italienska och mål­tiderna lättlagade och nyttiga.

Många av rätterna tar bara ­30 minuter att tillaga.

Smaklig måltid!

Paolo Roberto