USA: Senaten överens om budget

avTT

Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Senatens minoritetsledare Chuck Schumer. Arkivbild.

Ledarna för Republikanerna och Demokraterna i USA:s senat har kommit överens om en budget för 2018 och 2019. Men för att en stängning av statsapparaten ska kunna avvärjas krävs att den godkänns av både senaten och representanthuset.

Dessutom måste den undertecknas av president Trump. Ledaren för Demokraterna Chuck Schumer förklarade att han var mycket nöjd med att en tvåårig överenskommelse slutits. Majoritetsledaren Mitch McConnell betonade att förslaget först måste igenom senaten och representanthuset innan presidenten kan underteckna budgeten.

– Det (budgetförslaget) är ett resultat av omfattande förhandlingar mellan kongressledare och Vita huset, sade han.

Pelosi mot förslaget

Strax innan överenskommelsen offentliggjordes sade Demokraternas ledare i representanthuset, Nancy Pelosi, att hon motsätter sig det, om inte Republikanerna lovar en lösning för de unga papperslösa som kom till USA som barn.

Även om hon inte rakt ut uppmanade partikamraterna att rösta nej så väcker hennes uttalande tvivel om chanserna att samla tillräckligt många demokratiska röster i representanthuset för att anta förslaget, rapporterar CNN.

Tillfällig lösning

Tidigare på onsdagen godkände representanthuset ett tillfälligt förslag för att hindra en ny stängning av statsapparaten på fredag.

Med 245 röster mot 182 gick förslaget, om att förlänga det mesta av finansieringen för federala myndigheter till den 23 mars, vidare till senaten.

Det förslaget ska inte innehålla några ändringar i invandringslagstiftningen, som är en av de stötestenar som ledde till en tre dagar lång stängning av en del federala myndigheter i januari.

I tisdags sade president Donald Trump att han föredrar en stängning framför oförändrad invandringspolitik.