Frossa i pelargoner

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2009-03-28

Hetaste trenden bland vårens balkongblomster

Traditionella tantblomster sätter trenden i vår.

Pelargoner är inne som aldrig förr. Men ute.

Så fort frosten försvinner är det dags. Ställ ut dina krukor och skapa en egen blomstrande oas.

Fröna i grannens balkonglådor har inte ens hunnit gro när allas vår balkongbonde Lasse Anrell kliver ut bland sina prunkande pelargoner.

Mårbacka och Toscana

Tjusiga rosa Mårbacka, vackra violetta Toscana och stilrena vita bondpelargoner trängs på golv, stolar och en trappa som förvandlats till pelargonteater.

– Jag är alldeles för otålig för frön. Man blir ju så sugen när första värmen kommer, vill se resultat direkt, säger han och påpekar att pelargoner trivs bäst utomhus.

Problemet är nattfrosten. Krukväxterna är känsliga för kyla och klarar inte mer än ett par timmar i minusgrader. En läxa Lasse Anrell fick lära sig när hans mest grandiosa pelargoner dog över en natt.

– Det var sorgligt, men det är smällar man får ta. Pelargoner är världsliga saker. Man kan köpa nya.

Numera kollar han alltid väderleksrapporten så här års och flyttar sina telningar ut och in vid risk för frost. Annars är det inte mycket de kräver. En liten skvätt vatten varje dag och någon som bryr sig.

– Det handlar om hur man förhåller sig till sina pelargoner. Att bara vräka på vatten en gång i veckan får dem att gå i depression. Det är precis som med tjejer. De behöver lite vardaglig omtanke, säger han.

Upplev blomkraften

Du får inte bara kanonsnygga blommor. Du får uppleva en helande kraft som gör dig till en gladare och bättre person.

Följ ämnen i artikeln