Eric Torell-utredningen: En polis inte längre misstänkt

Publicerad 2019-02-15

En av de tre poliser som var på plats när Eric Torell sköts till döds misstänks inte för brott.

– En har avförts under utredningens gång, säger familjens advokat Tomas Nilsson.

Det är väntans tider i utredningen mot poliserna som var inblandade i dödsskjutningen av 20-årige Eric Torell i somras. Ärendet är ute på slutdelgivning och åklagare Martin Tidén överväger att väcka åtal, uppgav han i veckan.

I tisdags rapporterade SVT Nyheter att fyra poliser misstänks för brott. En av dem företräds av advokat Anton Strand, som säger att hans klient nekar till brott.

25 skott avlossades

Tre poliser var på plats när Eric Torell sköts till döds. 25 skott ska ha avlossats, varav tre träffade Eric. Det dödande skottet ska ha gått in genom ryggen.

Nu uppger familjens advokat Tomas Nilsson att han fått höra från åklagaren att en av de poliser som var på plats inte misstänks för brott, vilket Expressen var först att rapportera om.

– En har avförts under utredningens gång, säger Tomas Nilsson.

SVT rapporterade att minst en av poliserna som fått ta del av förundersökningen är ett befäl. De nya uppgifterna kan tyda på att ytterligare ett befäl misstänks.

Eric Torells mamma Katarina Söderberg hoppas att ansvaret prövas högre upp i kedjan, än de poliser som var på plats.

– Jag har hela tiden sagt att det här går högre upp än de enskilda poliserna på gatan. Vem satte ihop truppen och varför fick de inte veta att den här karln satt häktad? Det har ju gått fel högre upp någonstans, säger Katarina Söderberg.

”Inte säkert att åtal väcks”

Chefsåklagare Martin Tidén har bekräftat att det finns brottsmisstänkta, men inte hur många och vad de misstänks för.

– Det är viktigt att framhålla att det inte är säkert att åtal kommer att väckas. Det beslutet fattar jag först när slutdelgivningen är klar, säger Martin Tidén i ett pressmeddelande.