Per Ahlmark död – blev 79 år gammal

Uppdaterad 2018-06-10 | Publicerad 2018-06-08

Folkpartiets tidigare partiledare Per Ahlmark har dött.

Han blev 79 år gammal.

Det uppger hans familj för Dagens Nyheter.

Per Ahlmark har somnat in.

Författaren och den tidigare partiledaren för Folkpartiet har dött efter en tids sjukdom, uppger familjen för DN.

Ahlmark började sin politiska karriär i Folkpartiets ungdomsförbund, och har i sina memoarer beskrivit hur han påverkades av att Sovjetunionen krossade Ungernrevolten 1956. Han blev vald till ledare för ungdomsförbundet 1960 och satt på posten i två år.

Vice statsminister

När Gunnar Helén avgick som partiledare 1975 valdes Per Ahlmark till hans efterträdare. Året efter fick Sverige en borgerlig trepartiregering. Samtidigt med posten som vice statsminister var Ahlmark arbetsmarknadsminister.

Vid årsskiftet 1977–1978 avgick Per Ahlmark från regeringen och partiledarposten, efter att ha drabbats av en personlig tragedi.

Författare och debattör

Efter sin politiska karriär var han verksam som författare och debattör, och gav ut bland annat diktsamlingar, debattböcker och en roman. Han fortsatte också att verka som fristående kolumnist.

Hans memoarer kom ut 2011 under namnet "Gör inga dumheter medan jag är död!" – en uppmaning till nyliberaler, skriver DN.

Uf Adelsohn: ”Han var en de främsta debattörerna”

– Vad tråkigt, säger Ulf Adelsohn, tidigare ledare för Moderaterna, när han nås av beskedet om Ahlmarks död.

Han minns Per Ahlmark som en lysande debattör, tydlig i sin ideologiska övertygelse.

– Han var en av de främsta debattörerna mot socialdemokratin, intellektuell och mer av en känslomänniska, säger Adelsohn.

Ulf Adelsohn minns tydligt två episoder med Folkpartiets tidigare partiledare, den ena när Sverige röstade ja till EU.

– Då sa Per: Det här är det viktigaste val vi någonsin vunnit.

Vid ett annat tillfälle gjorde Ulf Adelsohn och Per Ahlmark sällskap i en bil och pratade om människor som gått bort.

– Så sa han: Hinnan mellan liv och död är så tunn. Det har jag burit med mig, säger Ulf Adelsohn.

Birgitta Ohlsson: ”Lämnar ideologiskt tomrum”

Liberalen, den tidigare EU-ministern och demokratiministern, Birgitta Ohlsson är bedrövad.

– I veckan tog jag farväl. Saknaden redan enorm. Per lämnar ideologiskt forum i en tid då hans röst behövts som mest, skriver hon på Twitter.

På sin Facebooksida skriver Liberalerna nu:

”Per Ahlmark, partiledare och författare, har lämnat oss. En principfast ideolog som inspirerade många liberaler att ta kampen för den liberala demokratin och mot ofrihet och förtryck.”

”Ska föra kampen vidare”

De fortsätter:

”Ahlmarks starka övertygelse om politikens kraft är viktigt att aldrig förminska eller förglömma. Hans kamp mot de extrema krafterna som hetsar, hatar och mördar var viktig och vi ska föra kampen vidare i hans anda.”

Bengt Westerberg: ”En otroligt stark ledare”

Bengt Westerberg, tidigare ledare för Folkpartiet, minns Per Ahlmark som ”en otroligt stark ideologisk ledare för den liberala rörelsen”.

– Han blev ju partiledare 1975 och gjorde bara en valrörelse 1976. Då var hans slogan ”sociala reformer utan socialism” och det tycker jag fortfarande är en väldigt bra sammanfattning av socialliberal politik av det slag jag själv gillar, säger Bengt Westerberg.

– Han var tidigt ute och varnade för att utvecklingen som vi hade sett i Europa på 30- och 40-talet mycket väl kunde hända igen. Där håller hann tyvärr på att bli sannspådd.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln