Nu träder Finlands nya alkohollag i kraft

Publicerad 2019-03-02

Nu förlängs öppettiderna på Finlands restauranger och det kommer dessutom gå att sälja alkohol till kunder som vill ta med sig dryck hem.

I går trädde landets nya alkohollag i kraft, vilket resulterat i att svenskar har tagit sig över gränsen till Finland för att inhandla alkohol, skriver SVT Nyheter.

Alkoholförsäljningen sköt i höjden i kiosker, mataffärer och på bensinstationer sedan januari 2018 när det blev lagligt att sälja 5,5-procentiga drycker, rapporterar SVT Nyheter.

Nu träder en till lag i kraft – som innebär stora förändringar i hur alkohol får konsumeras i Finland. Alkoholbutikerna får vara öppna en timme längre under vardagarna, från klockan 09 till 21.

Landets motsvarighet till Systembolaget, Alko, kommer även kunna ordna vinauktioner.

Får köpa med sig alkohol hem

Lagen innebär dessutom att krögare med tillstånd att sälja alkoholhaltig drycker kan få ansöka om tillstånd för att sälja alkohol för att förbrukas någon annanstans.

Efter att en krögare beviljats det tillståndet kan de sälja alkohol till kunder som vill förtära den någon annan stans, vilket är samma regel för mataffärer.

Dessutom försvinner mängdbegränsningen och det kommer gå att köpa flera enheter på en och samma gång, för att till exempel köpa med sig dryck till resten av sitt sällskap.

Utförsäljningen kommer dock enbart vara tillåten mellan 09–21.

Sverige har överklagat

Förra året skickade Sverige in en överklagan till EU om Finlands nya alkohollagar, då det ansågs att de riskerade att förvärra Finlands folkhälsa.

Till svenska YLE berättar Alkoholforskaren Peter Eriksson, vid Helsingfors universitet, att han tror att de nya lagarna inte bara kommer påverka finländarnas hälsa negativt, utan även landets ekonomi.

– Det här är det värsta beslutet som gjorts under min livstid. Skadorna kommer bombsäkert att öka och ekonomin kommer att försämras.