Stina, 28, såg mystiskt fenomen på himlen

Uppdaterad 2019-03-22 | Publicerad 2019-03-21

Stina Svensson, 28, var på väg hem från körskolan när hon såg ett mystiskt ljusfenomen på himlen.

– Det var som flera eldklot som åkte fort. Jag hann precis få upp mobilen och filma ett av dem, säger hon.

Rymdforskaren Eric Stempels har sett filmen och har en teori om vad hon såg.

Klockan var strax efter 19 på onsdagskvällen när Stina Svensson såg fenomenet på himlen i Mälarhöjden utanför Stockholm.

– Det var som eldklot högt upp på himlen. Jag blev lite rädd. De var orangeröda och kom flygande i ganska hög fart. Först kom tre stycken och sedan tre–fyra till, säger hon.

Stina Svensson uppfattade inget ljud i samband med fenomenet.

– Jag tog upp kameran för att filma, men insåg i efterhand att jag bara hade hållit upp kameran utan att trycka på inspelningsknappen. På slutet hann jag filma lite grann och då zoomade jag in.

”De hade samma avstånd mellan sig”

På filmen uppfattade Stina Svensson att föremålet rörde sig.

– Det är som att den snurrar och är lite elastisk, ungefär som att man drar i gelé. Men när jag tittade med blotta ögat var det som att de åkte rakt fram. De hade ungefär samma avstånd mellan sig också.

Varken SOS Alarm eller SMHI har fått in några observationer om ljusfenomen under kvällen.

När Aftonbladet kontaktar rymdforskaren Eric Stempels vid Uppsala universitet kontrollerar han bilder från rymdkameror under kvällen.

– Det finns inget som sticker ut vid 19-tiden som förklarar det hon sett, inga meteoriter eller något sånt, säger han.

Teorin: Reflektion av satellit

Efter att Eric Stempels fått se Stina Svenssons film har han dock en teori.

– Min gissning utifrån avståndet till stjärnorna och hur länge man ser fenomenet är att det kan vara en satellit, att solljuset reflekteras på den. Det är något som kan hända i anslutning till skymningen. Jag kan också se flera satellitspår vid 19-tiden på rymdbilderna.

På filmen ser det vid ett tillfälle ut som att objektet löses upp och försvinner. Det tolkar Eric Stempels som att mobilkameran tappar fokus. Och han tror att det som uppfattas som att föremålet rör sig i själva verket är handskakningar.

– Det är troligen handen som rör sig och det blir påtagligt när hon har zoomat in. Man ser molnstrukturer och en stjärna i bakgrunden och de är hyfsat konstanta jämfört med objektet.

Stina säger att hon såg flera stycken ”eldbollar” samtidigt. Kan det ha varit flera satelliter då?

– Ja, de går i polära banor och ligger ofta i samma riktning. Jag har själv sett två-tre stycken samtidigt en gång, det är ganska mäktigt.

Stina Svensson tar intresserat del av Eric Stempels teori.

– Det var i och för sig ett tag efter skymningen och jag tycker verkligen att det ser ut på filmen som att den rör sig. Men det kanske var jag som rörde handen.

FOTNOT: På torsdagen, dagen efter att denna artikel skrevs, fick mysteriet sin upplösning.

Följ ämnen i artikeln