Kaliforniens djur drabbade av bränderna

TT

Publicerad 2018-11-13

Bränderna i Kalifornien skördar dödsoffer och driver hundratusentals invånare på flykt från sina hem.

I skuggan av mänskliga tragedier påverkas nu delstatens såväl tama som vilda djur i högsta grad.

Det pågående brandinfernot i USA gör nu skogsbranden till den allra dödligaste sedan 90-talet. Medan människor tvingas att fly från sina hem har många också fått lämna sina husdjur kvar.

Lokala nyhetsmedier skriver nu om hur olika evakueringscenter för djur har satts upp runtom i Kalifornien och Los Angeles djurskyddsmyndighet efterlyste i helgen via sociala medier frivilliga som kan hjälpa till att tillfälligt ta hand om djur som hittats eller har lämnats in.

Uggla och alpackor

Förutom traditionella husdjur som hundar och katter har det även handlat om allt från kaniner till hästar och alpackor som behövt hjälp. En av tidningen Los Angeles Times fotografer har tagit bilder på såväl hästar som en uggla som tagit sin tillflyktsort till Zuma Beach, i vanliga fall en oerhört populär bad- och surfstrand i Malibu utanför Los Angeles.

Stadens zoo tvingades också förra veckan att temporärt att stänga ned sin verksamhet på grund av branden och man evakuerade då några av djurparkens apor och fåglar. Den zoologiska trädgården har därefter kunnat öppna igen.

Politiska motpoler

Lite oväntat har också branden och djuren fått två kända skådespelare med högst motsatt politisk agenda att hitta varandra. James Woods, i vanliga fall en tydlig anhängare av Republikanerna och Donald Trump, har via sitt Twitterkonto försökt att vara behjälplig när det gäller djur i fara eller som har kommit bort. Han har nu bland annat erbjudit sin hjälp till kollegan Alyssa Milano, tydlig sympatisör till Demokraterna. Milano vädjade om hjälp gällande fem av sina hästar, något som James Woods uppmärksammade och även försvarade när hans anhängare ifrågasatte stödet till Milano.