Vikingaskatt räddad undan splittring

TT

Publicerad 2022-04-28

Everlövsskatten – vikingamynt hittade i en chiffonjé under 1980-talet. Arkivbild.

Den kritiserade utauktioneringen av Everlövsskatten från vikingatiden ställs in. Den stora samlingen av mynt och silverföremål har köpts av två stiftelser och blir därmed möjlig att visa upp på museum.

– Det är mycket glädjande att Everlövsfyndet kan hållas ihop för att vara en del av vårt gemensamma kulturarv och tillgänglig för forskning, säger museichef Cecilia von Heijne till den digitala fackförbundstidningen Magasin K.

Hon arbetar på Ekonomiska museet-Kungliga myntkabinettet, som kommer att ställa ut samlingen.

Den består av 912 mynt och runt 40 silverföremål från vikingatiden. Det yngsta myntet dateras till år 1018 och de äldsta fynden i skatten bedöms vara från 800-talet.

Samlingen, som aldrig blivit inlöst av Riksantikvarieämbetet, hittades i en chiffonjé under 1980-talet. En släkting till de nuvarande ägarna hade lagt mynten i möbeln som sedan gått i arv.

Planen var att ägarna skulle sälja samlingen på auktion den 29 april, vilket kritiserats av arkeologer och museichefer. Birgitta Hårdh, professor emerita i arkeologi, har tidigare sagt att hon betraktade den planerade auktionen som en tragedi.

– Det hör till statlig egendom och ska inte säljas enligt mitt sätt att se det. Det är väldigt, väldigt tragiskt om skatten blir uppsplittrad, har hon sagt till Sydsvenskan.

Nu har i stället samlingen i sin helhet köpts av Gunnar Ekströms stiftelse för numismatisk forskning och Sven Svenssons stiftelse för numismatisk forskning och den kommer nu att tillfalla Ekonomiska museet-Kungliga myntkabinettet.

Följ ämnen i artikeln