Statsministern i försvarsmöte – på ”Bojos” herrgård

Publicerad 2022-03-13

Boris Johnson vill stärka försvarssamarbetet i Europa efter den ryska aggressionen.

Nu bjuder premiärministern in till ett möte på herrgården i Buckinghamshire.

Statsminister Magdalena Andersson (S) reser dit för Sveriges räkning.

Samtliga länder i försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force har bjudits in av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson för att diskutera säkerhetsläget i Europa och möjligheten att skicka mer militär försvarsutrustning till Ukraina.

Inför mötet sade Johnson att Europas säkerhet är ”omskakad” efter den ryska invasionen och att man nu behöver visa ”mer enighet än någonsin”.

– Vi måste tillsammans isolera oss från Rysslands inblandning och påverkan på vår energiförsörjning, ekonomi och valuta.

På måndagen reser Magdalena Andersson till Buckinghamshire i södra England, för ett möte med försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force.

Bjuder på middag

På måndagskvällen kommer Boris Johnson bjuda på middag i den officiella rekreationsbostaden ”Chequers” i grevskapet Buckinghamshire i södra England.

Delegationen kommer sedan att mötas i London på tisdagsförmiddagen innan premiärministern håller särskilda möten med Sverige, Finland och Island.

Under söndagen bekräftade regeringen att det är statsminister Magdalena Andersson som reser till Storbritannien.

"Statsminister Magdalena Andersson kommer under tisdagen att ha ett bilateralt möte med premiärminister Boris Johnson för att diskutera samarbetet mellan Sverige och Storbritannien", står det i pressmeddelandet

Officiella rekreationsbostaden ”Chequers” i grevskapet Buckinghamshire i södra England.

Storbritannien har lovat stöd

Andersson kommer också att möta Finlands president Sauli Niinistö och Natolandet Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir.

Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace sade nyligen att samarbetet mellan Sverige och Storbritannien innebär att Sverige kan räkna med hjälp mot eventuella ryska aggressioner.

– Sverige är en del av samma familj. Vi skulle stå vid Sverige och göra allt vi kan för att hjälpa till, både militärt och på andra sätt.