Ett par Nike-skor såldes för över 4 miljoner kronor

avAndreas Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett par Nike-träningsskor har slagit världsrekord.

Men inte på löparbanan – utan på auktionshuset.

De 47 år gamla skorna såldes för 350 000 pund, drygt 4,1 miljoner kronor, rapporterar AP.

Modellen kallas för ”Waffle Moon Shoe”.

De handgjorda skorna tillverkades för de olympiska spelen 1972. Och var en av de första Nike-modellerna som togs fram av företagets medgrundare Bill Bowerman.

1 av 2 | Foto: AP
Skon såldes för drygt 4 miljoner kronor och är därmed världens dyraste sko.

Slog rekordet med råge

Skorna tillverkades bara i tolv exemplar. De fick sitt namn efter hur Bowerman tog fram den klassiska räfflade sulan. Han hällde helt enkelt gummi i ett våffeljärn där hemma. Namnet ”moon” kommer från att spåren skorna lämnade efter sig påminde om spåren astronauterna lämnade efter sig på månen 1969.

Med sina 350 000 pund slog skorna det tidigare världsrekordet med råge. Det tidigare världsrekordet låg på 153 050 dollar, drygt 1,8 miljoner kronor. Då handlade det om ett par Converse som Michael Jordan bar i den olympiska finalen i basket 1984.

Köparen: ”Jag är lycklig”

Köpare den här gången var samlaren Miles Nadal. Utöver rekordskorna köpte han också alla övriga 99 par träningsskor under auktionen på Sotheby's.

– Jag är lycklig över att ha kommit över de ikoniska Nike ”Moon Shoes”, ett av de mest sällsynta par träningsskor som tillverkats, och en sann historisk artefakt i sporthistorien och popkulturen, säger han enligt AP.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Nike

Sotheby's