Matdebatten kan göra det svårt att välja rätt

David Peterson/TT

Publicerad 2019-10-07

Det finns flera etiska värden att förhålla sig till kring matval.

Vad vi stoppar i oss har blivit en allt större debatt. Samtidigt är det svårt för konsumenter att göra medvetna val, enligt en expert.

Hur var det nu med haloumin, eller med avokadon eller med det danska köttet? Vad är egentligen okej att äta?

I takt med att debatten om maten brett ut sig har konsumenter fått allt mer fakta att förhålla sig till. Det gör i sin tur att det kan bli svårare att känna att man väljer rätt. Det handlar bland annat om att frågan är kopplad till olika etiska värden, enligt Anna T Höglund, docent i etik vid Uppsala universitet, som har forskat kring de dilemman som kan dyka upp när vi väljer mat.

De olika värdena kan handla om miljöpåverkan, djurhållning, arbetsvillkor och hälsopåverkan. Och det är i princip oundvikligt att de värdena krockar med varandra, enligt Anna T Höglund.

– Det är jättesvårt och ingen kan klara av att förhålla sig till alla värden. Man måste offra några och bestämma sig för vilka man själv anser är viktiga. Sen ska man ha respekt för att det är svåra frågor och allt kan inte läggas på individer, säger hon.

Kött eller ost

Den som vill välja mat med exempelvis låg klimatpåverkan kanske väljer bort rött kött, som är det livsmedel som påverkar miljön mest.

Men även den som gör det valet kan behöva prioritera om. På ett par år har exempelvis den cypriotiska osten haloumi blivit en favorit. 2010 importerades 21 ton av osten medan det förra året handlade om 4 000 ton.

Sen kom larmet. I somras rapporterades det om att den omtyckta osten tros leda till ökad antibiotikaresistens i Europa och i vissa fall är värre än en köttbit.

Närproducerat kanske bäst

Den typen av nyheter gör det ännu svårare för konsumenter, enligt Anna T Höglund.

– Ofta bestämmer man sig för något enstaka värde. Till exempel att man ska äta vegetariskt. Men det kan bli enkelspårigt. Man kanske inte får med sig att man måste tänka på flera saker samtidigt. Då kan man hamna i att det viktiga är att man köper vegetariskt och så köper man en importerad ost som kan vara klimatovänlig, säger hon.

Det finns ingen självklart råd till den som vill äta etiskt rätt, enligt Anna T Höglund.

– Men om man ska försöka rädda så många värden som möjligt är det kanske närproducerat som är viktigast. Då minskar klimatpåverkan från transporten och i Sverige har vi strikta regler kring antibiotikaanvändning, säger hon.