Brutala filmen från Syrien sprids: Skriker ”grisar” och skjuter

Publicerad 2019-10-14

Ett flertal mycket brutala filmsekvenser sprids nu från konfliktområdet i nordöstra Syrien.

Bland annat ses två personer bli skjutna av soldater som påstås komma från den syriska oppositionen.

Soldaterna skriker ”grisar” samtidigt som de skjuter.

En mobilfilm som sprids på nätet, som Aftonbladet visar delar av, påstås visa en syrisk rebellgrupp, uppbackad av Turkiet, som kallblodigt skjuter kurdiska stridande framför kameran.

De arabisktalande soldaterna skriker först ”grisar”, en av de värsta förolämpningarna inom islam. Sedan utropar de ”gud är större” innan de skjuter mot två personer som ligger på marken.

Strax innan en av soldaterna avfyrar de sista skotten mot en livlös kropp vid vägkanten säger han även ”filma mig, filma mig”.

”Inga turkiska soldater”

Süleyman Süha Zülfikar, rådgivare på Turkiets ambassad i Stockholm säger till Aftonbladet att soldaterna på filmen tillhör Syrian National Army, tidigare Free Syrian Army, som Turkiet stödjer.

– De är med den turkiska armén, men när det här hände fanns det ingen turkisk militär där. Det var bara den syriska fraktionen.

Är det inte ert ansvar?

– Självklart. Men när det hände fanns det inga turkiska soldater där, vi kunde inte göra något. Men vi är inte nöjda med det här, vi kommer göra det som är nödvändigt.

Vad då?

– Det vet jag inte. Det är militären som avgör det.

Väpnat bakhåll

En annan mobilfilm från krigsområdet visar vad som påstås vara en kvinnokropp på marken. Kroppen är omringad av män som misstänks vara syriska legosoldater.

Enligt uppgifter från bland annat CNN ska det röra sig om politikern Havrin Khalaf från det pro-kurdiska partiet Future Syria som ligger på marken.

Hon ska i helgen ha färdats i en bil med sin chaufför när hon i ett väpnat bakhåll attackerades.

I ytterligare en filmsekvens syns återigen en kvinnokropp på maken. Enligt flera medieuppgifter rör det sig om Khalaf även här. En man står över henne och filmar samtidigt som han säger ”det här är kvarlevorna av en gris”.


PODD Turkiets invasion i Syrien - detta kan ske

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Wolfgang Hansson om den eskalerande konflikten i Syrien.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen


Turkiet gick på onsdagen den 9 oktober in med väpnade styrkor i norra Syrien. Följ utvecklingen via Aftonbladets livreapportering. Vi svarar på frågor i mån av tid.

  • Nivette Dawod
    18 okt 2019

    Nu tar denna direktrapportering en paus. 

    Fortsätt följ rapporteringen på aftonbladet.se för senaste nytt gällande Turkiets offensiv i norra Syrien. 

  • Nivette Dawod
    18 okt 2019

    Frankrikes president Emmanuel Macron säger att Turkiets offensiv i Syrien är "galenskap".

    Den franske presidenten talade med journalister efter EU-toppmötet i Bryssel, och sa att hans ambition är att Frankrike, Tyskland och Storbritannien ska ordna ett möte "de kommande veckorna" med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. 

    Macron betonade också sin oro för de IS-krigare i fångläger i Syrien som tros ha flytt under offensiven och sa att de måste gripas och ställas inför rätta. 

  • Nivette Dawod
    18 okt 2019

    Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har reagerat på överenskommelsen om tillfällig vapenvila och kallat den ett oseriöst initiativ. 

    – Den här så kallade vapenvilan. Det här är inte vad vi förväntade oss. Faktum är att det inte är en vapenvila, det är ett krav på kurdernas kapitulation, sa Tusk efter toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer i Bryssel idag. 

    Han uppmanade också Turkiet att omedelbart avbryta offensiven i norra Syrien. 

    – Vi måste upprepa våra krav på Turkiet att permanent avsluta den militära operationen omedelbart, och dra tillbaka sina styrkor och respektera internationell humanitär lag, sa Tusk, enligt nyhetsbyrån AP. 

  • Nivette Dawod
    18 okt 2019

    Turkiets försvarsminister Hulusi Akar har svarat på anklagelserna och sagt att de är falska. 

    – Det är ett välkänt allmänt faktum att det inte finns några kemiska vapen i den turkiska arméns militära lager, säger Akar enligt The Guardian. 

  • Nivette Dawod
    18 okt 2019

    Hamish de Bretton-Gordon, tidigare militärchef i Storbritannien med specialkunskap gällande bland annat kemvapen, säger till The Guardian:

    – Det mest troliga är att det är vit fosfor. Det är ett horribelt vapen som har använts upprepade gånger under det syriska inbördeskriget; det är olyckligt men det har blivit allt mer normaliserat.

    Vit fosfor används av militär för att skapa dim- eller rökridåer dagtid och för att lysa upp under nattetid. Det är olagligt att använda vit fosfor mot civila eftersom det orsakar svåra och mycket smärtsamma brännskador vid kontakt med hud, skriver Guardian.