Modi ber fattiga om ursäkt för virusåtgärder

TT TT-Reuters

Publicerad 2020-03-29

R K Sharmas jobb som snickare försvann direkt när Indien sattes i en tre veckor lång karantän. Nu försöker han ta sig från Delhi till intilliggande delstaten Uttar Pradesh.

Kritiken mot Indiens landsomfattande isolering växer. Åtgärden har slagit särskilt hårt mot landets miljontals fattiga invånare – och nu ber premiärminister Narendra Modi om ursäkt.

Det finns fortfarande brett stöd för åtgärden att stänga Indien i tre veckor – vilket är tänkt att hindra en viruskatastrof i landet, som har över en miljard invånare.

Men oppositionspolitiker, experter och vissa medborgare är kritiska till hur det hela har genomförts. Särskilt de fattiga är upprörda över de ekonomiska konsekvenserna som slår hårt mot redan utsatta.

– Vi har inget att äta eller dricka. Hur ska jag mätta min familj? säger hemmafrun Amirbee Shaikh Yusuf i Bombays slum.

"Skamligt"

Miljontals migrantarbetare har förlorat sina jobb. Och berättelser om hur de tvingas gå hundratals kilometer till fots för att ta sig från städerna till sina hembyar har skapat rubriker i de indiska medierna.

– Vi kommer att dö av allt gående och hunger innan vi kommer att dö av corona, säger 28-åriga Madhav Raj som går längs vägen i Uttar Pradesh.

"Det är skamligt att vi tillåter att indiska medborgare behandlas på det här sättet" skriver oppositionspolitiker Rahul Gandhi på Twitter.

Nu ber premiärminister Narendra Modi alla sina landsmän om ursäkt. I en nationell radiosändning säger han att fattiga alldeles säkert ifrågasätter honom, "för vilken premiärminister skulle ställa till så mycket besvär"?

– De åtgärder vi har vidtagit kommer ge Indien segern över corona, försvarar Modi restriktionerna, som tillkännagavs med väldigt kort varsel och få förberedelser.

Stimulanspaket

Den indiska regeringen aviserade i torsdags ett stimulanspaket värt motsvarande drygt 220 miljarder kronor för att kunna dela ut mat och kontanter direkt till de fattiga.

Men Abhijit Banerjee och Esther Duflo, som förra året fick Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne, varnar för att det behövs ännu mer stödåtgärder för de fattigaste. Annars riskerar Indien en situation där desperata människor inte har något annat val än att inte lyda order, skriver paret i Indian Express.