Expert: Ministerns asylansökan en gåta

David Peterson/TT

Publicerad 2019-11-24

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari tillsammans med USA:s försvarsminister Mark Esper. Arkivbild.

Han blev militär på 80-talet. Han fick vara kvar efter att Saddam Hussein störtats och blev en nyckelperson inom irakisk terrorbekämpning runt 2005.

I juni blev Najah al-Shammari Iraks försvarsminister men nu kan avslöjandet om det svenska medborgarskapet tvinga honom från posten.

Redan när Najah al-Shammari tillträdde som Iraks försvarsminister i somras anklagades han för att ha dubbelt medborgarskap, enligt Thair Ismail, freds- och konfliktrådgivare på Olof Palmes internationella center.

– Men han försvarades av den sunnigrupp inom parlamentet som rekommenderat att han skulle få posten. De sade att det inte stämde, säger han.

Najah al-Shammari har en lång bakgrund i Iraks militär. Han utbildades vid en militärakademi och tog examen 1987 med en kandidat i militärvetenskap. Han ska också ha en masterutbildning i strategisk planering för nationell säkerhet. Efter att diktatorn Saddam Hussein störtades 2003 blev Najah al-Shammari snabbt en nyckelperson inom den irakiska militären med ansvar för terrorbekämpning.

– Han hör till de inflytelserika Shammar-klanerna som varit nära makten både under och efter Saddams tid. Ghazi al-Yawer, som blev president efter Saddams fall, hör till samma klan, säger Thair Ismail.

Bakomliggande orsaker

Men varför Najah al-Shammari sökte uppehållstillstånd i Sverige 2009 är en gåta, enligt Thair Ismail.

– Det är oförståeligt varför en person med så ledande ställning inom militären söker sig till Sverige, säger han.

Även medier i Irak har rapporterat mycket om al-Shammari de senaste dagarna. Och enligt Thair Ismail kan det finnas bakomliggande orsaker till att fokus hamnat på försvarsministern just nu.

– För ett par dagar sedan pratade han i tv-kanalen France24. Det var tydligt att han då ville rentvå den irakiska militären från den våldsamma inblandningen mot civila protester i Irak. Han anklagade då en tredje part för våldet, säger Thair Ismail.

Kan tvingas avgå

Efter det framträdandet tog rapporteringen om al-Shammari fart. Men i Irak handlar det inte bara om det dubbla medborgarskapet utan även om rykten kring försvarsministerns sexualitet.

– I Irak blir homosexuella mobbade och det ses som ett dåligt beteende, säger Thair Ismail.

Enligt honom kan Najah al-Shammari nu tvingas avgå.

– Jag skulle bli förvånad om han kan stanna vid posten, säger Thair Ismail.