Torkan i Botswana slår mot ätbara larver

avTT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/TT
Mopanelarver anses vara en delikatess i delar av Afrika. Arkivbild.

De ätbara mopanelarverna är en delikatess i Botswana, där de protein- och kalciumstinna varelserna torkas eller mals och blandas med tomater och jordnötter till en populär sås som säljs på marknader. Men den svåra torka som har drabbat landet har slagit hårt mot mängden larver och därmed sinar också en inkomstkälla för många lokalsamhällen.

– Regnen är opålitliga och oförutsägbara. Vi brukade plocka dem (larverna) i december och i april men så är det inte längre, säger Onalethata Mbakile, en 40-årig ensamstående tvåbarnsmamma som bor i en by nära gränsen till Zimbabwe och vars inkomster i mer än två decennier delvis kommit från larverna.

Larverna lever på mopaneträd och behöver regnvatten.

FN har varnat för att cirka 45 miljoner människor i regionen är i behov av snabb tillgång till vatten och livsmedel på grund av extremväder och redan tidigare stor ekonomisk utsatthet.

Publicerad: