EU-ledare: Det här är vår gräns

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-03-03

Vi stöder Grekland fullt ut, lovar EU-ledningen på plats vid grek-turkiska gränsen.

Turkiets agerande kritiseras hårt – men även EU och Grekland får bister kritik för hårdhänta tag mot flyktingar och migranter.

Vid gränsövergången vid Kastanies i nordöstra Grekland spanas ihärdigt från den grekiska sidan. Inga otillåtna gränsövergångar ska få ske, har grekiska myndigheter lovat.

– Det har bara gjorts ett fåtal försök i dag. Låt oss hoppas att budskapet har gått fram, säger en grekisk arméofficer till nyhetsbyrån Reuters.

I området fanns på tisdagen också EU-institutionernas allra tyngsta företrädare. Permanente rådsordföranden Charles Michel uttalar sitt stöd för "allt" som Grekland har gjort.

– Greklands gränser är EU:s gränser. Vad ni gör är viktigt för Grekland och helt nödvändigt också för EU:s framtid, säger Michel på en presskonferens i Kastanies.

Men han betonar också vikten av att Grekland och grekiska gränsvakter sköter sig i sin uppgift.

– Naturligtvis är det nödvändigt att agera på ett proportionerligt sätt och visa respekt för mänsklig värdighet och internationell rätt. Vi litar på er och er regering, säger Michel.

Anklagar Turkiet

Grekland har svurit på att man inte tänker öppna upp sin gräns. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis anklagar Turkiet för att "systematiskt uppmuntra och hjälpa" flyktingar och migranter att illegalt ta sig in i Grekland.

– Det har misslyckats och det kommer att misslyckas. Det här är inte längre ett flyktingproblem. Det är ett tydligt försök från Turkiet att främja sin geopolitiska agenda genom att utnyttja desperata människor, fräser Mitsotakis i Kastanies.

Men han har också ovanligt tuffa ord att skicka internt inom EU, där arbetet med en gemensam asyl- och migrationspolitik suttit fast i oenighet i flera år.

– Jag hoppas att den här krisen kommer att tjäna som en väckarklocka. Ärligt talat: vi har inte råd att ha så många fripassagerare inom EU som lägger bördan på de länder som av geografiska skäl råkar ligga där de ligger, utan att själva ta något som helst ansvar för att hantera det här, säger premiärministern.

Kritik mot EU

Parallellt med EU-ledningens besök i Kastanies är EU-kommissionens utrikeschef Josep Borrell och krishanteringskommissionären Janez Lenarcic i Turkiet för att diskutera situationen. Balansgången är dock svår när EU varken vill vika sig eller söka konflikt.

– Turkiet är inte en fiende och människor är inte bara ett medel för att nå ett mål, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Även kommissionen får dock en rejäl skopa kritik. På sin dagliga pressbriefing i Bryssel bombarderas man med frågor om lagligheten i att Grekland nu säger nej till alla asylansökningar – utan att några raka svar kan ges.

Från EU-parlamentet krävs ett extrainsatt toppmöte av ett 50-tal ledamöter från främst vänstern och de gröna.

"EU:s medlemsländer måste göra mer för att dela på ansvaret för asylsökare som anländer till Turkiet, både ekonomiskt och genom att erbjuda säkra vägar till Europa", säger i sin tur Eve Geddie från människorättsorganisationen Amnesty International i ett kritiskt uttalande.