Biden sluggar mot Trump för usla virustester

TT-AFP

Uppdaterad 2020-03-13 | Publicerad 2020-03-12

Den demokratiska presidentkandidaten Joe Biden riktar brännande kritik mot president Donald Trump på grund av bristerna med virustester. Här under torsdagens tal i Wilmington i delstaten Delaware.

Med Vita huset i sikte anklagar demokraten Joe Biden president Donald Trump för att kapitalt ha misslyckats med att genomföra tester för coronavirus i USA.

– Administrationens misslyckande med tester är kolossalt. Det är ett misslyckande utifrån planering, ledarskap och utförande, sade Biden i ett tal i Delaware där han lade fram egna uppslag om hur viruskrisen bäst hanteras.

– Alla som behöver testas för medicinsk vägledning bör få göra det utan att betala, sade han och föreslår att hundratals mobila testenheter sätts upp runt om i landet.

Amerikanska folkhälsoexperter kritiserar myndigheterna för att bagatellisera spridningen och sacka efter vad gäller tester.

Biden eldar nu på brasan och talar om ett övergripande vanstyre i virusfrågan. Han brännmärker också Trump som främlingsfientlig när denne fortsätter att betona att coronaviruset har kinesiskt ursprung:

– Att beteckna covid-19 som ett utländskt virus tar inte bort ansvarsskyldigheten för de felbedömningar som Trumps administration hittills har gjort.

Covid-19 är den virussjukdom som coronaviruset orsakar. USA har registrerat 38 dödsfall än så länge.

Den 77-årige Biden, vicepresident 2009–2017, slåss mot Bernie Sanders om att nomineras som Demokraternas presidentkandidat i höstens val.