Ebba Busch Thors svar: De måste välja väg

Uppdaterad 2019-08-19 | Publicerad 2019-07-04

Nyamko Sabuni och Annie Lööf vill ha besked av Ebba Busch Thor: dem eller SD.

Nu svarar KD-ledaren med att passa tillbaka frågan.

– Är de beredda att överpröva sitt beslut att stötta Stefan Löfven, då är jag beredd att fälla den här regeringen när Sabuni och Lööf vill. Bara de väljer väg.

Liberalernas Nyamko Sabuni sa i går att hon vill att Ebba Busch Thor väljer sida: SD eller L och C. Med hennes nuvarande hållning blir det inget Allianssamarbete.

Även Annie Lööf (C) har uttryckt att KD-ledaren måste välja väg.

Ebba Busch Thor passar tillbaka frågan. När hon anlände till Almedalen vid lunchtid sa hon:

– Vi vill fortfarande att Sverige ska få en borgerlig regering. Det främsta hindret för det är inte att Kristdemokraterna kan tänka sig att äta lunch med andra partier i Sveriges riksdag. Det är att två borgerliga partier fortsätter att stötta en socialdemokratisk statsminister. 

De har valt en S-regering

De ser det som att det är du måste välja sida. Vad är ditt svar?

– De har valt att ge Sverige en Socialdemokratiskt ledd regering. Då måste vi vara beredda att samtala med alla för att få igenom vår politik.

Stänger du dörren till C och L?

– Är de beredda att överpröva sitt beslut att stötta Stefan Löfven, då är jag beredd att fälla den här regeringen när Sabuni och Lööf vill. Bara de väljer väg. 

Förstår inte uppmärksamheten

Ebba Busch Thor anser inte att Sverige är på väg att få ett nytt konservativt block, bestående av M, KD och SD.

– Jag ser inte att SD är något renodlat konservativt parti. Som jag ser det har blocken upplöst.

KD-ledaren publicerade en bild och en text om lunchmötet med Jimmie Åkesson på sin Facebooksida i tisdags. Nu säger hon att hon inte förstår att det får uppståndelse.

– Det är ganska märkligt att vi står här under den mest intensiva politiska veckan under hela året, Almedalsveckan, och väldigt många pratar om en lunch mellan två vuxna människor som är demokratiskt invalda i Sveriges högst beslutande församling. Jag har svårt att förstå att det får sådan uppmärksamhet.