Mike Pompeo: Vi ska bilda en global koalition mot Iran

Uppdaterad 2019-06-26 | Publicerad 2019-06-24

Ordkriget mellan USA och Iran trappas upp.

Donald Trump säger att Iran skulle utplånas om det blir ett krig.

Och nu åker utrikesminister Mike Pompeo till Saudiarabien – för att bilda en ”global koalition” mot landet.

Iran sköt ner en amerikansk drönare i torsdags.

Kort efteråt var kriget nästan ett faktum. Amerikanska stridsflyg ska redan ha varit i luften när Donald Trump drog tillbaka sin order. I stället beordrade han en massiv cyberattack mot landet.

Samtidigt har Iran hela tiden menat att den amerikanska drönaren befann sig i iranskt luftrum. Och att landet därför hade all rätt att skjuta ner den.

Pompeo: Det är barnsligt

I en serie tweets har Irans utrikesminister Javad Zarif publicerat kartor som, enligt honom, visar hur drönaren tar sin in över landets luftrum. Enligt Zarif ska kartorna dessutom visa hur Iran vid flera tillfällen skickade ut varningar innan drönaren sköts ner.

Men kartorna tillbakavisas totalt av Mike Pompeo.

– Det är falskt. Det är ren och simpel desinformation, säger han och kallar kartorna för barnsliga, enligt Washington Post.

Pompeo uttalade sig på en presskonferens strax innan han ska flyga till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Global koalition mot Iran

Där ska han nu påbörja samtal för att bilda något som han kallar en ”global koalition” mot Iran.

– Vi ska tala med dem om hur vi alla kan vara strategiskt enade och hur vi kan bilda en global koalition. Inte bara i Gulfstaterna, utan även i Asien och Europa, som förstår utmaningarna och är beredd att reagera mot världens största statliga terrorfinansiär, säger han.

På vilket sätt han tänker att koalitionen skulle agera mot Iran är oklart. Däremot upprepade han det Donald Trump sade tidigare på dagen – om att de är beredda att sätta sig ner för att föra samtal.

Samtidigt ska nya sanktioner mot Iran verkställas redan under måndagen. Enligt Pompeo och Trump är tanken att pressa landet till samtal som ska få dem att inte utveckla kärnvapen.

”En utplåning ni inte sett förut”

Donald Trump betonade tidigare under dagen att han inte har några planer på att starta ett krig.

Men han gjorde det med ett tydligt hot riktat mot Iran.

– Jag vill inte ha ett krig. Om det blir ett så blir det en utplåning som ni aldrig har sett förut. Men jag ville inte det, sade han under en intervju med NBC som sändes under söndagen.

Han fortsatte intervjun med att vända sig direkt till Iran:

– Ni får inte ha kärnvapen! Vill ni prata? Bra. Annars kan ni räkna med att ha en usel ekonomi under de närmsta tre åren.