Brasiliens president försvarar barnarbete

TT TT-AFP

Publicerad 2019-07-07

Brasiliens president Jair Bolsonaro. Arkivbild.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har väckt vrede genom att flera gånger den gångna veckan uttrycka sig i ordalag där han försvarar barnarbete.

– Jag har arbetat sedan jag var åtta år... och i dag är jag där jag är, sade den högerextreme presidenten.

Uttalandena kom i det direktframträdande den brasilianske presidenten gör varje vecka på Facebook.

– Alltså, när ett barn på åtta eller nio jobbar någonstans, fördömer många människor det som tvångsarbete eller barnarbete, men om det barnet röker kokainpasta är det ingen som säger någonting, sade Bolsonaro och tillade:

– Arbete ger män och kvinnor värdighet alldeles oavsett deras ålder.

Får kritik

Jair Bolsonaro utvecklade temat i fredags vid ett officiellt möte då han berättade att han vid åtta års ålder arbetade med att plantera majs och att plocka bananer, samtidigt som han gick i skolan.

– Och i dag är jag den jag är. Det är inte bara prat, det är sanningen.

Reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Han själv är det bästa exemplet för att inte tvinga ett barn att arbeta – för att hindra honom från att växa upp och bli en sådan vuxen (som Bolsonaro) som är fylld av så mycket hat och är så inkompetent, löd vänsterpolitikern Marcelo Freixos kommentar.

Enligt brasiliansk lag är arbete för barn under 16 år förbjudet, dock undantaget lärlingar som ska vara minst 14 år. Men enligt siffror från landets statistikmyndighet arbetar två och halv miljon barn och ungdomar mellan 5 och 17 år i Brasilien.

Tonar ner

I fredags försökte Damares Alves, familje- och jämställdhetsminister med ansvar för frågor som rör mänskliga rättigheter, gjuta olja på vågorna och tona ner sin chefs kontroversiella uttalanden.

– Vår generation har arbetat sedan vi var mycket unga. Jag själv arbetade när jag var mycket ung. Men det innebär inte att vi ska avkriminalisera barnarbete, sade hon.

– Låt oss vara tydliga med att barnarbete är ett brott mot barnets rättigheter, och det är inte något som ska tillåtas.

Det är inte första gången som Brasiliens president uttrycker sig kontroversiellt och för många stötande. År 2011 sade han i en intervju med Playboy att han hellre skulle se sin son död i en trafikolycka än att höra från honom att han var homosexuell. Tre år senare, 2014 när Bolsonaro var parlamentsledamot sade han om en kollega att hon inte ens vara värd att våldta eftersom hon var så ful.

ANNONS