FN ska utreda avrättningar i Venezuela

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2019-09-27

FN ska utreda människorättsbrott i Venezuela. Här demonstrerar en Maduro-motståndare framför poliser i huvudstaden Caracas i maj i år. Arkivbild.

FN-utredare kommer att utreda misstänkta brott mot mänskligheten i Venezuela – däribland tusentals utomrättsliga avrättningar och tortyr.

Madurostyret tänker dock inte släppa in dem i landet.

FN-utredare kommer att granska tusentals avrättningar och tortyr i Venezuela, efter ett beslut i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Utredarnas uppdrag är att utreda utomrättsliga avrättningar, försvinnanden, frihetsberövanden, tortyr och "annan grym, inhuman eller förnedrande behandling".

Av rådets 47 medlemmar röstade 19 för uppdraget och sju emot, medan övriga avstod. Bakom initiativet stod den så kallade Limagruppen, som inkluderar de flesta av länderna i Venezuelas närområde.

"Lyder bara USA"

Venezuela meddelar via sin FN-ambassadör Jorge Valero att landet inte kommer att samarbeta med utredarna. De lär därför få göra sitt jobb på distans, som de tidigare gjort när det gällt bland annat Syrien och Myanmar.

Valero beskriver beslutet som fientligt.

– Denna lilla grupp följer till punkt och pricka de verktyg de får av det amerikanska imperiet, de är skamligt underordnade president Trumps regering, sade han vid sammanträdet.

EU riktar samtidigt sanktioner mot sju tjänstemän inom det venezuelanska rättsväsendet, som anklagas för bland annat tortyr och för inblandning när en flottofficer dog medan han var frihetsberövad efter anklagelser om att planera en kupp mot Maduro.

Dödspatruller i polisen

FN:s människorättschef Michelle Bachelet rapporterade i somras att Maduro-trogen polis skickar "dödspatruller" för att mörda unga män och iscensätter händelser där det framstår som att de gjort motstånd. Runt 7 000 människor beräknas ha dödats sedan oroligheterna började sjuda i landet under 2018.

"Människorättsrådets beslut sänder ett tydligt budskap till de venezuelanska myndigheterna att de förr eller senare kommer att ställas till svars för sina brott", säger José Miguel Vivanco vid människorättsorganisationen Human Rights Watch i ett uttalande.