Turkiet påbörjar deportering av IS-fångar

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:

Turkiet har inlett deporteringen av IS-fångar till sina hemländer, enligt turkisk statlig tv.

En amerikan har redan deporterats. Senare i veckan kommer även sju tyska medborgare att skickas tillbaka, uppger myndigheterna.

Beskedet kommer några dagar efter att landets inrikesminister varslat om att fångarna ska skickas hem – trots att flera har fått sina medborgarskap indragna.

Förberedelser pågår även för att skicka hem franska medborgare som frihetsberövats i Syrien, enligt inrikesdepartementet.

– Processer för elva terrorister med franskt ursprung som frihetsberövats i Syrien pågår, säger talespersonen Ismail Catakli enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Han uppger att personer från Irland, Tyskland och Danmark också förbereds för deportering.

Turkiet har kritiserat flera europeiska länder för att inte ta hem medborgare som stridit för IS i Syrien. I samband med att Turkiet för några veckor sedan inledde en militäroffensiv i landet har flera tillfångatagits.

Hur många som totalt kommer att deporteras är inte känt. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sade i förra veckan att det finns totalt 1 201 IS-fångar i turkiska fängelser medan ytterligare 287 tillfångatagits i Syrien.

1 av 3 | Foto: Yasin Bulbul / TT NYHETSBYRÅN
President Erdogan.

PODD Invasionen i Syrien – vad händer efter vapenvilan?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily djupdyker vi i Turkiets invasion av Syrien - vi pratar dels med Erik Wiman, Aftonbladets reporter på plats vid gränsen mot Syrien, och dels pratar vi med Nivette Dawod, utrikesreporter, som reder ut den senaste veckans händelser. Vad händer när Turkiet och USA beslutat om vapenvila, och hur påverkar det dom hundratusentals människor som flytt från norra Syrien?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM