Försvunnet bombplan hittat efter 76 år

TT

Publicerad 2019-11-02

Sverige köpte 40 plan av modellen Junkers JU 86, som här kallades B3. Arkivbild.

En februaridag 1943 tvingades ett bombplan nödlanda på en sjö i Norrbotten. Men nödlandningen misslyckades och alla ombord omkom.

Nu har vraket efter planet hittats.

Historien glömdes bort och med den planets position.

– Det finns väldigt lite skrivet om det här. Men 1943 hände många dramatiska saker varje dag, säger Lars Gyllenhaal, militärhistorisk författare, till Norrbottens-Kuriren.

Han fick tips om vrakets existens för tre år sedan. För några veckor sedan kunde han med hjälp av några vänner som är dykare lokalisera det. För att kunna bekräfta att de hittat just flygplanet de sökte efter tog de upp tre bevis: en bit av en varningslampa, en fabriksskylt med tillverkningsnummer samt ett svenskt landningsdäck.

Det tysktillverkade planet av typen Junkers JU 86 är nu dokumenterat och anmält till polisen och Försvarsmakten. På grund av risken för plundring avslöjas inte i vilken sjö det ligger.

– Vi hoppas att det bärgas, tas om hand och sedan hamnar på museum. Inte minst för att hedra minnet av dem som omkom, säger Lars Gyllenhaal till tidningen..

Sex unga män i 25-årsåldern fanns ombord på planet när det försvann.

Sverige köpte 40 Junkers JU 86, som här gick under namnet B3, av Tyskland. 1958 avfördes B3 ur flygvapnet. Ett exemplar finns bevarat på Flygvapenmuseum i Linköping.