Kvarts miljon kan tvingas evakuera

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Rick Rycroft/AP/TT
En brandman försöker begränsa en kontrollerad brand i Victoria under torsdagen.

Stormvarning och temperaturer på 40 grader hotar delar av redan brandhärjade områden i Australien under dagen. En kvarts miljon människor har förberetts på att de kan behöva evakueras.

I dagar har räddningstjänster över sydöstra Australien rustat för fredagen, som de fruktade skulle komma med nya svåra bränder.

Och tyvärr fick de rätt.

– Det blev som vi trodde, elden har börjat röra på sig, säger Brett Mitchell från delstaten Victorias räddningstjänst till ABC Gippsland.

Under eftermiddagen möttes två stora bränder vid gränsen mellan Victoria och New South Wales och skapade en än större brand som sammanlagt bränt ner 640 000 hektar i närheten av nationalparken Kosciuszko och enligt brandchefen Ian Pratt i staden Tumbarumba hotar ett "mycket stort område".

Sydney Morning Herald rapporterar att det är "mycket troligt" att alla bränder i området kring gränsen mellan de två delstaterna kommer att sprida sig och förenas i en enda gigantisk brand på miljontals hektar, där den nu nybildade storbranden bara blir en mindre del.

240 000 har varnats

Myndigheterna i Victoria hade då flera timmar tidigare via sms varnat 240 000 människor att de kan tvingas evakuera.

– Om man kan ta sig ut, så borde man åka, man borde inte befinna sig i de avlägsna skogarna i vår delstat, sade Victorias räddningstjänstchef Andrew Crisp till ABC News inför den fruktade fredagen, då de värst drabbade områdena i Victoria och New South Wales väntas få temperaturer på 40 grader.

Dessutom kommer stormvarningar över samma område, vindar som skulle försvåra brandbekämpningen avsevärt. Under eftermiddagen väntas regn över Melbourne – men över East Gippsland och längre nordöst, områdena som är värst drabbade, väntas nederbörden bli mindre. De få droppar som eventuellt kommer, runt tio millimeter, är inte på långa vägar tillräckliga.

I New South Wales rapporterade räddningstjänsten RSF på eftermiddagen att runt 135 bränder brann i delstaten, 50 av dem utom kontroll.

Stad på Kangaroo Island isolerad

På Kangaroo Island i South Australia är en stad, Kingscote, isolerad efter flera bränder under natten. Räddningstjänsten hoppades kunna öppna vägar till orten under fredagen.

– VI var tvungna att under natten evakuera brandmännen som befann sig i Emu Cove. Våra räddningsarbetare fick ingen vila under natten, men vi måste fortsätta. Vädret har inte blivit bättre och bränderna kommer fortsätta brinna, säger Ian Tanner på räddningstjänsten South Australian Country Fire Service till ABC News.

– Under dagen ska vi försöka jobba hårt för att öppna vägarna om de är tillräckligt säkra och så måste vi få upp elledningarna också. Turister och andra som inte måste vara på ön kommer inte att få det bekvämt i dag.

Under tidig morgon svensk tid rapporterade Nasa att röken från bränderna nått nära 18 kilometer upp i atmosfären.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM