Han stoppade snattare – butiken stormades av 40 ungdomar

”Skrek att de skulle slå och döda mig”

avMatilda Aprea Malmqvist

Ett 40-tal ungdomar stormade Icabutiken efter att butikschefen Martin Åberg, 25, stoppat deras kompis som hade snattat.

– De kom som en bisvärm från ingenstans och skrek att de skulle döda mig, säger Martin Åberg.

Det var på måndagen som en 16-årig snattare försökte smuggla ut en energidryck från en Icabutik i Växjö. Men butikschefen Martin Åberg, 25, såg honom och stoppade 16-åringen efter han gått ut vid kassorna, något Smålandsposten var först att rapportera om.

– Jag tänkte bara prata med honom och fråga varför han inte betalade. Men jag märkte hur han blev mer och mer aggressiv, säger Martin Åberg.

En kollega gick fram och försökte hjälpa honom men utan resultat.

– Han vägrade att lyssna på vad vi sa och började hota och veva med armarna. Han skrek att han skulle slå och döda oss.

1 av 3 | Foto: Privat.
Martin Åberg stoppade snattare i Icabutiken i Växjö. Då stormades butiken av ett 40-tal hotfulla ungdomar.

40-tal ungdomar stormade butiken

Den 16-årige snattaren slet sig sedan sig loss och började springa. Men Martin Åberg var hack i häl och fick tag i hans jacka precis vid utgången. Snattaren föll omkull och tumult uppstod, vilket fick personalen att trycka på överfallslarmet.

Samtidigt stormade ett 40-tal ungdomar in i butiken – arga över att deras kompis blivit tagen.

– De kom som en bisvärm från ingenstans, började filma och skrek att de skulle döda mig. Det var helt sjukt, berättar Martin Åberg.

Eftersom personalen tryckt på överfallslarmet var både polis och Securitas snabbt på plats. De körde ut ungdomarna och grep 16-åringen.

– Samhället ser tyvärr ut så i dag. Ungdomarna saknar respekt och många är extremt kaxiga. De hänger ute på stan i grupp och sedan står de utanför en butik och väntar på att deras kompis ska snatta läsk till dem.

Hängdes ut av snattare

Martin Åberg förtydligar att de flesta som snattar och blir påkomna oftast är lugna. Men förra veckan grep han en annan snattare som bara var 14 år och också betedde sig illa. Dagar senare upptäckte han att snattaren skapat en falsk Instagram-profil med bilder på Martin Åberg och skrivit hotfulla saker.

– Jag förstår det inte. Jag försöker följa lagen och så blir jag uthängd av den personen som beter sig illa. Det känns inte okej.

Händelsen är polisanmäld och utredning pågår.

ARTIKELN HANDLAR OM

Växjö

Snatteri

Ica