Liberalerna ser ut att överleva rysarvalet

Publicerad 2019-05-27

EU-valets stora rysare var om Liberalerna skulle klara fyra procent-spärren.

De verkar klara sig.

 – Vi förstod ju att vi skulle backa, men det är klart det är en besvikelse, säger Jan Björklund om rysaren.

Liberalerna gör ett katastrofval, men drar ändå en lättnadens suck. I valet till Europaparlamentet för fem år sedan fick dåvarande Folkpartiet 9,91 procent av rösterna.

Nu får Sveriges mest EU-vänliga parti knappt 4,1 procent, och klarar därmed spärren med ett hårsmån.

– Det är någonstans mellan 160 000 och 200 000 röster kvar att räkna, uppskattningsvis. Skulle det inte finnas en enda liberal röst i den högen, då trycks de ner under fyra procent. Men du hör ju själv, det är helt osannolikt att det skulle inträffa, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap med särskild inriktning mot valforskning.

Trots magplasket utbröt ett lättnadens jubel på partiets valvaka på Södermalm i Stockholm när resultatet publicerades vid 23-tiden på söndagen. Med några tusen röster lyckades partiet hålla sig över spärren på 4 procent. Vid midnatt var resultatet dock fortfarande inte 100 procent säkert eftersom det återstod ett antal distrikt att räkna. ”Inte försökt sticka upp vårt blöta finger”

I sitt tal på Liberalernas valvaka sa Jan Björklund:

– När partier backar är det inte ovanligt att partier säger ”vi nådde inte ut med vårt budskap”. Jag tänker inte säga det. Vi är det Europavänliga partiet. Men sanningen är att vindarna har gått åt ett annat håll.

För Aftonbladet utvecklar han tankarna:

 – Vi förstod ju att vi skulle backa, men det är klart det är en besvikelse.

På frågan om han är självkritisk till något säger han att processen med toppkandidaten Cecilia Wikström, som ströks från listan, borde hanterats mycket fortare.

– Jag har varit politiker i 25 år, det är lite vemodigt att sluta. Det är ett fantastiskt roligt jobb. 

Vad är det viktigaste L behöver göra för att få tillbaka väljarna?

– Jag ska säga det man absolut inte ska göra. Att börja svaja med politiken och försöka springa efter opinionen. Man måste hålla fast det man tror på.

Jan Björklund har all anledning att vara besviken över valresultatet.

MP kan få ”brexitmandat”

Annat som statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson kommer hålla koll på är om någon lyckas personkryssa sig hela vägen till Europaparlamentet. I förra EU-valet var det bara Fredrick Federley som lyckades stiga på listan. I år är han Centerpartiets toppkandidat.

Som det såg ut under natten mot måndag kommer Miljöpartiet tilldelas det 21:a mandatet som Sverige får när, eller om, Storbritannien lämnar EU.

– Det är Miljöpartiet som får ett tredje mandat, även om nu alla röster inte är räknade. Så om inget skyfflas om på Miljöpartiets lista blir det tredjekandidaten, Jakop Dalunde, som får det, säger Henrik Ekengren Oscarsson.