Jimmie Åkesson om stridsvagnsklippet: Jag skrattar fortfarande

Publicerad 2024-05-22

Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson pressas om Sverigedemokraternas anonyma konton.

Statsministern lägger över ansvaret på SD – Åkesson avfärdar innehållet som humor och satir.

– Jag tycker det är jätteroligt, säger han om klippet där en groda skjuter automateld på Rinkeby torg.

Ett av klippen som SD:s anonyma konton spridit visar hur en pansarvagn dekorerad i Sveriges flagga kör in i Rinkeby torg. SD-ledaren Jimmie Åkesson står med ett svärd i fordonet, bredvid honom finns en groda som skjuter automateld.

Klippet har fått kritik och dömts ut som vedervärdigt – men inte av Jimmie Åkesson.

– Jag tycker faktiskt att det är kul, säger han till Aftonbladet i samband med en partiledardebatt i riksdagen.

Enligt honom är klippet gammalt och härrör från en debatt som hölls för flera år sedan där Åkesson ville skicka militär till förorten för att stävja kriminalitet.

– Då togs den där fram av någon och då skrattade jag. Och jag skrattar fortfarande.

Vad är det som är kul med klippet?

– Det svårt att förklara humor för någon som inte håller med.

Inte reflekterat över det

En groda som skjuter automateld?

– Förstår man inte humor och satir så är det nog ingen mening att man försöker förstå. Då har man en läggning där man inte förstår det.

Vad tycker du är kul med det?

– Jag tycker att det är kul att man driver med idén om att skicka militären till förorterna på det sättet.

Vad tror du att de som bor i Rinkeby tycker?

– Jag tror ingenting. Jag har inte reflekterat över det.

Det är ju ditt parti som skickar ut de här filmerna?

– Ja, det är bättre att du frågar dem som bor i Rinkeby vad de tycker om det. Jag har ingen uppfattning om vad de tycker. 

Jimmie Åkesson lät sig intervjuas i 15 minuter av flera olika redaktioner under debatten i riksdagen. Han upprepade att SD inte har gjort något fel och anklagade återigen TV4 för desinformation.

– Hela reportaget är en lång harang om desinformation. I princip alla redaktioner i hela landet hakar på utan att ställa en enda kritisk fråga till TV4. Vi ägnar oss inte åt att bedriva trollfabrik.

Kristersson tänker inte ställa krav

SD:s anonyma trollkonton landar även i statsminister Ulf Kristerssons knä. Den politiska oppositionen kritiserar honom för att inte göra tillräckligt för att se till så att SD tar bort konton.

Kristersson säger att han har haft samtal med Åkesson och att han då påtalat att han tycker illa om anonyma konton och smutskastning. I övrigt tänker han inte ställa några krav på SD. Att bryta Tidösamarbetet är inte aktuellt.

– Jag tycker man ska ha ett annat tonläge. Det här är ett bredare problem. Vi har en gapig och skrikig politisk kultur. Jag är djupt bekymrad över det. Vi måste kunna ha seriösa diskussioner.

Du är statsminister, du har möjlighet att markera hårdare mot Jimmie Åkesson och försöka få honom att sluta med de här kontona. Varför gör du inte det?

– Jag bestämmer inte över Sverigedemokraterna. Däremot bestämmer jag över vad regeringen gör. Jag bär inte ansvar för Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning.

Vedervärdigt och bisarrt

En av de som reagerat starkt på klippet är Rinkebypolitikern Åsa Nilsson Söderström (L).

”Det klippet är helt vedervärdigt, och om Jimmy Åkesson hade någon hyfs och moral i kroppen skulle han sett till att det tagits bort”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

Även M-politikern Ole-Jörgen Persson i Rinkeby är djupt kritisk.

– Det kanske är bisarr humor för vissa som aldrig har satt sin fot i Rinkeby. Men för de som bor här är det inte så, säger han.