Trump antingen okunnig – eller pressad

Donald Trump.

Aldrig tidigare har en amerikansk president abdikerat från ledarrollen i världen så tydligt som Donald Trump gör nu.

Avhoppet från klimatavtalet slår mot världen men minst lika mycket mot USA.

De övriga nästan 200 länderna som skrivit på avtalet kommer att fortsätta tillämpa det. Men utan det amerikanska bidraget blir avtalet mycket mindre effektivt. USA står ensamt för runt 20 procent av utsläppen som påskyndar jordens uppvärmning.
Ska man nå avtalets mål om att hålla nere uppvärmningen till under två grader så måste USA göra sin del. Eller så måste övriga länder göra mer för att kompensera för USA:s bortfall.

Trump tror att han genom att hoppa av avtalet ska bevara amerikanska jobb. Han tror att framtiden ligger i att återskapa jobben i kolindustrin. Han försöker utmåla Parisavtalet som riktat mot USA.

Tyvärr tänker han helt fel och går emot majoriteten av ekonomiska experter. Koljobben kommer inte tillbaka därför att kolet inte längre än konkurrenskraftigt. Däremot skapas det mängder av jobb i den nya gröna ekonomin. Det är där framtiden ligger. Något som amerikanska delstater som Kalifornien visat. Många delstater kommer att fortsätta arbeta för att minska utsläppen trots Trumps beslut.

Dessutom kan USA inte formellt dra sig ur klimatavtalet förrän dagen före nästa amerikanska presidentval. Vi kan vara rätt säkra på att sista ordet inte är sagt när det gäller klimatavtalet.

Måste blidka kärnväljarna

Trump beslut är en kombination av okunnighet och ett behov av att leva upp till sina vallöften. Åker man runt i över ett år i en valrörelse och hävdar att klimathotet är en bluff som Kina satt igång för att sno jobben från USA så är det svårt att plötsligt omfamna avtalet när man väl sitter i Vita huset. Detta trots att hans ögonsten dottern Ivanka vädjat till Trump att ändra sig.

Presidenten känner sannolikt att han måste ge sina kärnväljare något. Under de första månaderna har han förlorat på så många andra fronter. Hans inreseförbud för muslimer har fastnat i domstolarna. Några pengar till en mur mot Mexiko har det inte heller blivit. Han har inte visat de tuffa tag mot Kina som han utlovade i valrörelsen.

Trump är rädd att det ska bli bakslag hos kärnväljarna om han låter USA vara kvar i klimatavtalet.

Presidentens besked har lett till en våg av internationella fördömanden. Men ingen kan egentligen vara överraskad. Trump gör bara vad han hela tiden hotade med i valrörelsen.

Skadar USA:s rykte

Ändå kommer beskedet att skada USA:s internationella rykte och tilltron till USA som en pålitlig partner på den internationella arenan.

Nästan alla världens länder har skrivit på avtalet. Det innebär inte att alla kommer att göra sitt yttersta för att följa det men det har i alla fall skrivit på. USA hamnar i en egen bananrepublik-liga med länder som Syrien och Nicaragua. Är det där Trump vill att USA ska vara?

En struts med huvudet i sanden

Trump struntar i starka vetenskapliga fakta som nästan hela världen accepterat. Han blir som en struts som stoppar ner huvudet i sanden medan resten av världen försöker göra sitt bästa för att möta ett hot som kan äventyra mänsklighetens fortsatta existens och som kan göra livet till ett helvet för miljarder människor.

Klimathotet är som ett kärnvapenkrig i slowmotion. Istället för att massor av människor dör på en gång så riskerar livsmöjligheterna att långsamt och utdraget släckas ut till en punkt när vi inte längre kan göra något för att stoppa katastrofen.

President Obama inledde en politik som minskade USAs roll i världen. Han var ovilligt att alltid spela världspolis. Men han abdikerade inte från USA:s ledarroll vilket är vad Donald Trump nu är på väg att göra.

Ger kineserna ännu mer spelrum

Trump vill inte längre att USA ska garantera försvaret av Europa eller Fjärran Östern. Det är America First som gäller. Han gör sig osams med sina bästa allierade och myser istället ihop med auktoritära ledare.

När Trump sa upp det frihandelsavtalet TPP för Stilla Havsområdet gav han Kina möjligheten att fylla det maktvakuum som uppstod. Nu ger han ännu en gång kineserna en möjlighet att ta en ledarroll i ett läge när diktaturen i Peking expanderar kraftigt militärt.

Att lämna klimatavtalet är ytterligare ett steg i riktningen mot ett mer inåtvänt och isolationistiskt USA.

Följ ämnen i artikeln