Saga Becker: ”Sådana som jag får inte finnas”

Uppdaterad 2019-09-04 | Publicerad 2019-08-02

Saga Becker ville inte leva och använde sex som självskadebeteende.

I sin romandebut vill hon lyfta situationen för transungdomar.

– Det är svårt att navigera i en värld som inte tillåter en att finnas, säger hon.

Saga Becker, 31, har berättat om sin destruktiva uppväxt som transtjej i ett sommarprat och en liknande historia i sin skådespelardebut i ”Nånting måste gå sönder” som hon Guldbaggebelönades för.

Nu kommer romandebuten ”Våra tungor smakar våld”, en autofiktivt naken berättelse om en Saga med många likheter med henne själv.

– Jag var destruktiv och använde sex som självskadebeteende. Det finns människor som använder en sådan gränslöshet bland unga och det blir rent farliga situationer ibland. Periodvis ville jag dö mer än leva, så såg dagarna ut. Jag ville grotta ner mig i det, för jag vet att det är många som upplevt samma sak. Det handar också om att lägga skammen över att inte passa in där den hör hemma, på samhället. Inte på en själv.

”Finns personer som utnyttjar”

– Det finns ett behov av den här typen av berättelser, personer att känna igen sig i för yngre transpersoner. Jag hade önskat att något liknande fanns när jag växte upp bara för att inte känna mig så konstig. Det är andra spelregler för personer som oss, världen är inte till oss. Och det är svårt att navigera i en värld som inte tillåter en att finnas.

Bristen på acceptans och förebilder födde ett destruktivt kicksökande som även är vardag för bokens Saga.

– Jag växte upp i en värld där man inte fick möjlighet att reflektera kring sina egna gränser, det är först nu vi har en samtyckeslag och diskuterar gränser för vad som är okej. Jag var ganska gränslös och växte upp i en gränslös värld och det är ingen bra kombination. Jag sökte mycket rus genom olika saker och det finns personer som utnyttjar det.

”I dag mår jag bra”

Boken är inspirerad av goreförfattare som Dennis Cooper. Men att texten är lika mörk som köttig beror på att livet var så för Saga Becker och många andra.

– Man tvingas romantisera något som jag i dag kan se är sorgligt för att inte gå under. Det är sorgligt hur jag behandlat mig själv. I dag mår jag ju bra och har en respekt för mig själv som jag saknade innan.

Samtidigt menar hon att alla har något att hämta i boken, inte bara transpersoner.

– Sökandet efter en identitet och vilken plats man får ta i världen tänker jag är universell för alla. Att vara människa är så komplext. Vem fan är inte förvirrad?


PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen