Utredare vill öka förbud mot alternativ vård

TT

Publicerad 2019-06-05

Företrädare för en utredning om komplementär och alternativ vård (Kav) vill att det ska bli förbjudet att behandla alla allvarliga sjukdomar med alternativa behandlingar. Arkivbild.

Företrädare för en utredning om komplementär och alternativ vård (Kav), beställd av regeringen, vill utöka förbudet för andra än hälso- och sjukvårdspersonal att behandla allvarliga kroppsliga och psykiska sjukdomar. I dag gäller lagen endast cancer, epilepsi och diabetes, skriver utredarna på DN Debatt.

Författarna anser bland annat att nuvarande lagstiftning, till största delen oförändrad sedan 1960, är inkonsekvent. I stället föreslås ett totalförbud att behandla alla allvarliga sjukdomar med alternativa behandlingar, som att exempelvis ersätta läkemedel vid schizofreni, eller antibiotika vid svåra infektioner, med alternativmedicinsk behandling.

Däremot vill utredarna att det ska vara tillåtet att använda komplementära och alternativa metoder för att lindra symtom, men att alla bestämmelser om Kav i stället samlas i en separat, moderniserad lag.

"För Kav-utövare blir det tydligare inom vilka ramar de kan verka." skriver de på DN debatt.