Pessimism om livet efter brexit

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Francisco Seco/AP/TT
Frankrikes förre utrikesminister Michel Barnier är EU:s chefsförhandlare med Storbritannien. Arkivfoto.

Startskottet har gått för samtalen om hur EU och Storbritannien ska samarbeta efter brexit.

Optimismen tycks allt annat än hög.

Årets stora förhandlingsföljetong inleddes på måndagseftermiddagen av chefsförhandlarna Michel BarnierEU-sidan och David Frost för Storbritannien.

Närmast följer två dagar med långa förmiddags- och eftermiddagspass vid elva olika förhandlingsbord, om allt från varuhandel och energisamarbete till fiske, transporter och – inte minst – frågan om "jämbördiga villkor för en öppen och rättvis konkurrens".

Förhoppningen är att förhandlingarna ska mynna ut i någon form av avtal som kan träda i kraft inför årsskiftet. Fram till dess fungerar relationerna mellan EU och Storbritannien i princip helt som normalt i enlighet med den övergångsperiod som man kom överens om under brexitförhandlingarna.

Pessimismen är dock utbredd. Många bedömare tvivlar på att parterna kan komma överens i tid – om de ens vill det.

– Det är väldigt svårt att se var de skulle kunna enas för att få det här att fungera, säger Fabian Zuleeg, chef för Brysselbaserade tankesmedjan EPC, till nyhetsbyrån AFP.

– Det kommer att krävas att endera sidan lämnar bordet och helt tänker om, säger en brittisk regeringskälla till nyhetssajten Politico Europe.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brexit

EU