Dianas systrar på plats när Archie döptes

Ingrid Dahlbäck/TT

Publicerad 2019-07-06

Ingen tv-sändning, inga pressfotografer och hemliga gudföräldrar. Inte ens drottningen själv närvarade, hon var upptagen på annat håll. Lördagens kungliga dop i Storbritannien liknade inget annat.

Det är ingen tvekan om att hertigen och hertiginnan av Sussex – det vill säga brittiske prins Harry och hans hustru Meghan som är föräldrar till två månader gamle Archie Harrison Mountbatten-Windsor – bestämt sig för att hålla sin förstfödde från offentlighetens ljus.

I alla fall då han under lördagsmorgonen döptes av ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby i slottet Windsor Castles privata kapell.

Dianas systrar

I stället för pressfotografer var det en modefotograf som är god vän med familjen som fick uppdraget att föreviga dopet på bild. Något klockslag för när dopet skulle äga rum offentliggjordes inte av Buckingham Palace. Men under eftermiddagen när en bild från ceremonin lagts ut på Instagram stod det klart att Archie Harrison Mountbatten-Windsor döpts under förmiddagen.

Mer hemligt. Efter önskemål från de personer som har blivit lille Archies gudföräldrar kommer deras namn inte att offentliggöras.

Men prins Charles och hans hustru Camilla närvarade under ceremonin, liksom hertiginnan av Sussex mor Doria Ragland och prins William med hustru Kate.

Dessutom deltog de två systrarna – Jane Fellows och Sara McCorquodale – till prins Harrys framlidna mor, prinsessan Diana.

Att inte låta den brittiska allmänheten få närmare tillgång till evenemanget har väckt viss irritation. Brittiska medier, bland dem exempelvis BBC , noterar att gossebarnets föräldrar nyligen lät skattebetalarna stå för miljonbelopp när parets hus renoverades.

Klassisk dopklänning

Å andra sidan anas en viss motvillig beundran för ett par som väljer att gå sin egen väg, utan att slaviskt följa den kungliga etiketten.

En tradition följdes dock – Archie Harrison Mountbatten-Windsor bar en handgjord replika av den dopklänning som ursprungligen syddes till drottning Victorias äldsta dotter. De senaste elva åren har den nygjorda klänningen använts vid kungliga dop.