Vita huset vill förbjuda Boltons bok

TT-Reuters

Publicerad 2020-01-29

John Bolton, USA:s tidigare nationella säkerhetsrådgivare.

Uppgifterna i den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren John Boltons nya bokmanuskript kan ställa till det för president Donald Trump i riksrättsrättegången mot honom.

Men materialet innehåller så många hemliga uppgifter att boken inte får ges ut i sin nuvarande form – i alla fall enligt Vita huset.

Till grund för riksrättsprocessen mot Trump står bland annat anklagelser om att han fryst militärt bistånd till Ukraina för att pressa landets regering att få till en utredning med koppling till presidentens potentiella rival i valet i höst, demokraten Joe Biden. Demokraterna försöker bevisa att utbetalningen av biståndet var tydligt villkorad till en utredning.

Enligt ett utkast av boken som The New York Times läst får uppgifterna stöd i en kommande bok skriven av Trumps tidigare nationelle säkerhetsrådgivare. Bolton skriver att presidenten sagt till honom att han ville frysa det militära stödet till dess att Kiev skulle börja bistå till en utredning.

Inte publiceras

Uppgifterna från utkastet har ökat pressen på republikanerna i senaten, där riksrättsrättegången genomförs, att gå med på att vittnen ska få kallas. Demokraterna vill framför allt höra just Bolton.

Det skulle dock krävas att totalt fyra republikaner röstar med demokraterna för att få majoritet för detta. Tre republikanska senatorer har antytt att de kan komma att rösta för att han ska få vittna.

Men Vita huset har nu informerat Bolton om att manuskriptet tycks innehålla "betydande mängder hemlig information" och därför inte kan publiceras i sin nuvarande form.

I ett brev nyhetsbyrån Reuters läst från det nationella säkerhetsrådet till Charles Cooper, Boltons advokat, står det att manuskriptet innehåller material som anses vara "Topphemligt".

"Djupt oförenligt"

"Enligt federal lag och de icke yppandeavtal som din klient undertecknade som villkor för att få tillgång till sekretessbelagd information får manuskriptet inte publiceras eller på annat sätt avslöjas utan att denna hemligstämplade information raderas", står det i brevet.

Demokraten Adam Schiff är en av de kongressledamöter som agerar riksrättsåklagare. Han har sin åsikt klar i frågan om Bolton ska kallas:

– När du har ett vittne som är så tydligt relevant som John Bolton, som går till kärnan av den allvarligaste och mest oerhörda av presidentens missgrepp, som frivilligt har erbjudit sig att komma och vittna – att avvisa honom, att se åt andra hållet, anser jag är djupt oförenligt med att vara en opartisk jurist, säger Schiff.

Attackerar Bolton

Oavsett om några vittnen kallas är det ändå mycket osannolikt att Trump fälls, eftersom det kräver två tredjedels majoritet i senaten.

Trump attackerade Bolton på Twitter på onsdagen. Presidenten skriver att Bolton, efter att inte lyckats få stöd för olika jobb, "bönföll mig" för en post som inte krävde senatens godkännande.

Vidare skriver Trump att boken är "elak & osann" och innehåller sekretessbelagda uppgifter.