Polisen hittade pistol och knark vid razzian

Publicerad 2020-01-29

Razzian på Rosengård ledde till att en 18-åring anhölls.

När polisen genomförde razzian på Rosengård kastades det både sten och bangers.

Men polisen hittade i sin tur såväl knark som en pistol - och kunde gripa en 19-åring.

– Om man ägnar sig åt verksamheter där man hanterar narkotika och vapen och liknande så är det dagar då man inte kan känna sig trygg, säger Nils Norling, presskommunikatör vid polisen.

Malmöpolisen kommer under veckan att genomföra stora insatser på flera områden i staden, som en del av Operation Rimfrost.

Rosengård var först ut på tisdagen då ett 50-tal poliser var på plats i en stor razzia. Även om polisen gjorde fordonskontroller gick operationen främst ut på att söka igenom trappuppgångar, källar- och vindsutrymmen samt tvättstugor.

Platser där polisen av erfarenhet vet att bland annat narkotika och vapen förvaras.

– Primärt var det sök i allmänna ytor i flerbostadshus. Det är grunden i det, men vår förhoppning var och är fortsatt för resten av veckan att det ska leda till husrannsakningar. Det är vi helt övertygade om att det kommer att göra också, säger Nils Norling, presskommunikatör, vid polisens pressträff på onsdagsförmiddagen.

Även funnit narkotika

I samband med insatsen kunde även en 19-årig man anhållas misstänkt för grovt vapenbrott, sedan polisen funnit en pistol vid genomsökningarna i flerbostadshusen.

– Det är ett fynd som gjorts i de här söken. Man har arbetat och kunnat härleda det till den här mannen, säger Nils Norling.

Polisen gjorde även ytterligare beslag vid insatsen, även om det inte skett fler gripanden.

– Bland annat narkotika kan jag säga.

Kastade sten på polis

Även om polisen fick mycket positiv respons från de boende på Rosengård fanns det även de som inte såg på operationen med lika mycket glädje.

Under operationen fick poliser nämligen utstå hot. En minderårig pojke kastade på förmiddagen en banger mot polis. På kvällen träffades även en polis av en sten på Ramels väg. En anmälan om försök till grov misshandel samt sabotage mot blåljusverksamhet har därför upprättats, men än är ingen frihetsberövad.

– En polis har fått en sten kastad i huvudet. Tack och lov hade polisen en hjälm på sig, så det har inte blivit några bestående skador.

Sökningar likt den på Rosengård sker dagligen i Malmö, men Operation Rimfrost gör att man kan göra det i betydligt större omfattning.

Fler insatser att vänta

– Den enorma vinsten med Operation Rimfrost är att vi kan göra det i så här stor skala. Vi kan göra det ofta, vi kan göra det med täta mellanrum och vi kan göra det utan att tappa någonting ur vår övriga verksamhet. Vi behöver inte göra lika hårda prioriteringar.

På onsdagen fortsatte polisen med en liknande insats på Nydala och Hermodsdal. Senare i veckan kommer det även att göras fler insatser.

– Det kan också bli aktuellt med andra former av insatser, säger Norling utan att vilja precisera sig närmare.

– Det enda jag kan konstatera är att om man ägnar sig åt verksamheter där man hanterar narkotika och vapen och liknande så är det dagar då man inte kan känna sig trygg som kommer här framöver i Malmö.