Hundratals dödade gräsänder hittade i skogen

Miljöpartiet anmäler som miljöbrott

avJasmin Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Hundratals döda gräsänder hittades i förra veckan i skogen i Bäckefors.

Nu har anmälan om misstänkt miljöbrott gjorts av Tony Johansson, ordförande för Miljöpartiet i Mellerud.

Omkring 600 döda gräsänder hittades i ”Bonnierskogarna” på gränsen mellan Bengtsfors och Melleruds kommuner, något som SVT var först att rapportera om.

Nedskräpningen i skogen utanför Bäckefors i Bengtsfors har varit ett problem under en längre tid. Det har dumpats tomma utfordringstunnor, rester av hagel och mängder av kartonger i skogen. Men enligt Tony Johansson, ordförande för Miljöpartiet i Mellerud är det här första gången som lämningar av djur hittats på det här sättet.

– Det är en morbid lek, man ska ta tillvara på köttet. Det tycker jag är mer rimligt än att leka jägare och döda djur och sedan dumpa dem i skogen, säger Tony Johansson.

1 av 7 | Foto: PRIVAT
Dumpade fjäderfäkartonger.

Misstänker miljöbrott – anmäler

Men enligt markägaren Bonnier Skog AB var det ett kylrum som slutat fungera – de skjutna änderna började då surna och dumpades därför i skogen.

Miljöpartiet i Mellerud har nu skickat in en anmälan om misstänkt miljöbrott till Dalslands miljö- och energikontor. Tony Johansson berättar att han fått flera reaktioner från de boende.

– Jag tror att den trasiga kylen är en bortförklaring som inte håller riktigt. Det är fler som ringt in och vittnat om liknande fall i Bonnierskogen, berättar Tony Johansson till Aftonbladet.

Bonnier Skog har enligt SVT också anmält detta till Dalslands miljö- och energikontor som misstänkt miljöbrott.

”Olämpligt men inte olagligt”

Det finns även uppgifter om intensiv skottlossning från skogen, men enligt länsstyrelsen får man generellt föda upp bland annat gräsänder och fasaner för att skjuta. Det finns inga restriktioner för hur många djur man får placera ut. Det är upp till markägaren, då jakträtten följer med markägarskapet.

Tony Johansson, (MP) vill dock se ökade krav på markägarna och märkta djur för ett bättre ansvar framöver.

– Märkta kan spåras vilken leverantör de kommer ifrån. Det kanske kan vara ett förslag för att på ett enklare sätt kunna spåra djuren och se vilka jägare som ligger bakom skjutningarna samt vilka som inte tar sitt ansvar, förklarar han.

Enligt Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på jakt- och viltförvaltning, är detta ovanligt men inte olagligt.

– Min bedömning är att detta är olämpligt men inte olagligt. Det som är konstigt här var att det var väldigt många fåglar, säger han.

Det har hänt att personer ringt Jägarförbundet om liknande fall, något som Daniel Ligné uppmanar allmänheten att fortsätta göra.

– Det finns nästan alltid en förklaring till varför sådant här händer. Nu var det ett kylrum, någon annan gång kan det vara något annat.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM