Sömnforskaren: Evig sommartid ingen bra idé

Marie Carlsson/TT

Uppdaterad 2021-09-21 | Publicerad 2020-03-28

"Jag och de flesta som sysslar med forskning tycker att vintertid är bättre. Det enda skälet till det är att vi på det sättet får lite mer ljus på morgnarna på vintrarna", säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt. Arkivbild.

Sommartid eller vintertid? Det är den stora frågan när vi från och med nästa år kanske slipper ställa fram och tillbaka klockan.

Enligt sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt är evig sommartid inget att föredra.

Natten mellan lördag och söndag ställs klockan fram en timme – men snart är det troligen slut med det. EU vill att man ska slopa tidsomställningarna efter mars 2021 och att det då ska vara upp till varje medlemsland att välja om man vill behålla sommartid eller vintertid.

Frågan om vilket alternativ Sverige ska välja rör upp känslor hos många människor, menar Torbjörn Åkerstedt som forskar kring sömn vid Karolinska Institutet.

– Vilket beslut som än tas så är det fel, för en hyfsat stor del av befolkningen kommer att tycka på ett annat sätt, säger han.

Ljuset på morgonen viktigt

Torbjörn Åkerstedt är enig med EU om att det finns en mening med att fortsätta ställa fram och tillbaka klockan – och han förespråkar vintertid, eller normaltid som det egentligen heter.

– Jag och de flesta som sysslar med forskning tycker att vintertid är bättre. Det enda skälet till det är att vi på det sättet får lite mer ljus på morgnarna på vintrarna.

Ljuset på morgonen trumfar ljuset på kvällen, när man tittar på sömn och stämningsläge – som påverkar den mentala hälsan. De som förespråkar sommartid uppskattar troligen de ljusa kvällarna, men det har sannolikt inga hälsomässiga effekter, säger Åkerstedt.

"Vi vet inte"

Konsekvenserna med evig sommartid, speciellt för oss i norra Europa, kan bli att vi helt enkelt får en för mörk vinter.

– Det innebär att det finns en riskökning för depression och annat, men det finns ingen som vet hur stor den är. Det finns flera internationella försök från Ryssland, Storbritannien och USA där man provat med sommartid men där man bytt tillbaka till vintertid eller en växling fram och tillbaka. Så det låter inte som någon riktigt bra idé.

Torbjörn Åkerstedt tror personligen inte att en timme hit eller dit har någon riktigt stor effekt för de allra flesta.

– Men för känsliga människor kanske det har det, vi vet inte. Det bästa man kan göra är en gissning baserad på den vetenskap som finns och den visar att man blir gladare och piggare av ljus på morgonen, så är det utan tvekan, säger han.

ANNONS