Nu är det sommartid

Uppdaterad 2020-03-30 | Publicerad 2020-03-29

Om du känner dig lite extra hänging i dag är det troligen för att den ljuva sommartiden är kommen.

Klockan två i natt ställdes klockan fram en timme, till klockan tre.

Behöver du ställa om ett ur? Så här mycket är klockan.

Här är det viktigaste du behöver veta inför tidsomställningen.

Sköter mobilen tidsomställningen på egen hand?

Både iPhone och Android ställer fram klockan automatiskt – förutsatt att du inte stängt av den finessen. Funktionen "ställ in automatiskt" ska vara vald och du bör även ha rätt tidszon inställd.

Varför infördes sommar- och vintertid, eller normaltid som det egentligen heter?

Tidsomställningen hade från början syftet att spara energi, och därmed olja, under första världskriget, fler ljusa timmar på dygnet skulle innebära färre tända lampor. Sverige hakade på redan då, men fick sommartid som ett fast inslag först 1980, precis som de flesta andra europeiska länder. I dag har de 27 EU-länderna en gemensam övergång till sommartid varje vår och återgång till normaltid på hösten. Samtidigt täcker länderna sammanlagt tre olika tidszoner.

Hur länge ska vi hålla på med det här?

EU har kommit fram till att man vill slopa tidsomställningen, men nu måste medlemsländerna komma fram till vilken tid, sommartid eller normaltid, som man vill behålla. EU-parlamentet har satt 2021 som ett rimligt datum för att länderna ska ha hunnit ta beslut.

Hur går argumentationen för respektive tid?

Sommartidsentusiasterna menar att sommartiden ger en mer aktiv livsstil och därmed är bra för hälsan. Solen går ner en timme senare och många människor har en positiv känsla för sommartiden med de ljusa kvällarna.

De som vurmar för vintertiden, eller normaltiden, trycker i stället på att morgnarna med ständig sommartid under vintern skulle bli ännu mörkare. Bristen på morgonljuset tillsammans med ljusare kvällar kan göra att vi sover sämre och därmed bidra till sämre mental hälsa.

Hur kan jag tänka för att minnas om det är fram eller tillbaka som klockan ska ställas?

Tänk på det som brukar tas fram på våren, så som trädgårdsmöblerna och grillen – de sakerna flyttas fram, precis som klockan. Den sista helgen i oktober är det tvärtom, trädgårdsmöblerna åker tillbaka in i förrådet – klockan ställs tillbaka en timme.

Vart kan jag vända mig om jag fortfarande är osäker på vad klockan är?

Fröken Ur finns till hands, om du trots allt är osäker. Numret är 90510 (från utlandet +46 33 90510).

Följ ämnen i artikeln