Lärare: I mitt fall är det lite rysk roulette

Anna Karolina Eriksson/TT

David Carlsson/TT

Publicerad 2020-03-12

På ena sidan gränsen är skolorna stängda – på andra sidan ska barn och personal gå till skolan som vanligt.

Men det finns de som trotsar svenska riktlinjer och håller barnen hemma.

– Jag kommer att hålla barnen hemma så länge det behövs, säger en pappa till TT.

Publika evenemang med fler än 500 personer har stoppats för att förhindra en epidemi, gymkedjan Sats stänger sina gym och karensdagen har tillfälligt avskaffats.

"Inte effektivt stänga skolor"

Danmark går längre – alla offentliga skolor, förskolor och utbildningsinstitutioner stängs från måndag för att minska virusspridningen. I Norge agerar man likadant, erfar nyhetsbyrån NTB.

I Sverige är Folkhälsomyndighetens bedömning att det ur ett smittskyddsperspektiv i dagsläget inte finns anledning att hålla friska elever hemma. Myndigheten har tidigare också gått ut med att det ur en smittskyddssynpunkt inte är effektivt att stänga skolor – utan tvärtom.

– Att alla ska stanna hemma kan leda till andra smittspårningsvägar, så vi bedömer det som en orimlig åtgärd som inte står i proportion till den eventuella nyttan, sade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten till TT tidigare i veckan.

"Reagerar långsamt"

Några mil från danska gränsen rasar samtidigt svenska skolbarns föräldrar över att skolorna hålls öppna.

– Vi kommer inte stänga ner om inte smittskyddet bedömer att vi ska stänga ner, förklarar grundskoledirektör Anders Malmquist i Malmö stad när TT ringer.

Vissa föräldrar väljer att ta saken i egna händer. En pappa som TT pratar med, som vill vara anonym, berättar att han under torsdagen håller sina två barn hemma från förskolan och skolan.

– Jag tycker att Sverige reagerar långsamt, inte kraftfullt nog och när det redan är för sent. Jag kommer att hålla barnen hemma så länge det behövs, säger han.

Drabbad av tre hjärtinfarkter

För personalen finns inte den valmöjligheten. 65-årige Andrzej Ferber pendlar varje dag från Köpenhamn till Malmö, där han jobbar som lärare på Malmö Latinskola. Det faktum att han drabbats av tre hjärtinfarkter, den senaste för två år sedan, gör honom särskilt utsatt.

– Skulle jag få coronaviruset vet jag inte om jag överlever. I mitt fall är det lite rysk roulette, säger han.

Än så länge har han inte stannat hemma från jobbet på grund av viruset.

– Det är väldigt svårt för mig att sjukskriva mig när jag inte är sjuk. Det vore omoraliskt. Det ska egentligen ligga på min arbetsgivare att säga: Du är i riskgruppen, du ska stanna hemma.

– Jag tycker att det är förfärligt oansvarig politik som grundar sig i typisk svensk beslutsångest, säger Andrzej Ferber.

"Sverige ligger efter"

Samtidigt är det svårt att inte snegla över sundet och se en helt annan hantering på den danska sidan. Småbarnsmamman Gry, som själv kommer från Danmark men bor i Malmö sedan tio år tillbaka, förstår inte hur det kan skilja sig så kraftigt i bedömningarna.

– Det känns som att Sverige ligger efter hela tiden, säger hon.

– För Danmark kommer det här säkert få jättestora konsekvenser ekonomiskt. Det är inte heller roligt. Men samtidigt känns det som att Danmark inte kan stå ensamma i detta. Vad hjälper det att Danmark stänger ner i två veckor om Sverige inte gör något och Tyskland inte gör något? Då kommer vi vara tillbaka på ruta ett igen.

Mamman Camilla Larsson i Malmö har en dotter med förkylningsastma och är därför extra orolig för smittspridning.

– Jag funderar starkt på att hålla henne hemma nästa vecka om det inte blir någon förändring i det här landet, säger hon.

TT: Hur vill du att det förändras?

– Stäng alla skolor tillfälligt. Börja med två veckor och se om fallen går ner. Vi måste absolut vidta de åtgärderna. Jag följer detta varje dag med tanke på att jag har ett barn i riskgruppen och en förälder som är lungsjuk. Det är under all kritik.

Stanna hemma vid symptom

Malmö stad har märkt av flera kraftiga reaktioner bland föräldrar den senaste tiden, inte minst i sociala medier.

– Vi kan se i dag att oron och frågorna om att just ha öppet skolor har ökat något. Vi håller för närvarande fast vid att vi måste kunna luta oss mot Folkhälsomyndigheten, säger Anders Malmquist och fortsätter:

– Rådet från Skolverket är att följa nationella råd, och jag bedömer det som mycket osannolikt att avvika från nationella riktlinjer.

Den som är sjuk ska dock hålla sig hemma från skolan.

– Har man minsta indikation så ska man stanna hemma.

PODD Resor i coronatider – det måste du tänka på

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om vad som gäller med utlandsresor i corona-tider. Gäst är konsumentrådigare Maria Wiezell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen